Translate

zondag 15 september 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Assistant Marine Geologist
Duration: Fixed Term Appointment (6 Months)
Salery: £25,596 to £26,876 per annum
Location: Cambridge
Closing: 22 September, 2024 11:59 pm

Ice Sheet Modeller
Duration: Fixed Term Appointment (until March 2027)
Salery: £48,802 to £53,682 per annum
Location: Cambridge
Closing: 22 September, 2024 11:59 pm

Document Controller
Duration: Fixed Term Appointment (4 years)
Salery: £34,905 to £37,173 per annum
Location: Cambridge
Closing: 23 September, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 14 september 2024

The Arctic Institute (TAI): Call for 2024 Research Intern

The Arctic Institute (TAI) is seeking 1-2 well-qualified undergraduate or graduate students to work as Research Interns for the Arctic Institute’s Take Five publication. The interns will serve as writers for the weekly publication, monitoring the week’s Arctic related news stories, summarizing their content, and analyzing their impact on the region. The writers are required to stay up to date on the geopolitical landscape of the Arctic and be able to effectively, creatively, and succinctly relate the week’s events. Expected time commitment for this role is 10-15 hrs on a bi-weekly basis.

  • Position: Research Intern – Take Five Writer
  • Duration: From October/November 2024; Seven months, with the possibility of extension based on interest, merit and Institute need
  • Location: Virtual, all nationalities encouraged to apply
  • Application Deadline: Monday, September 27, 2024 (23:59 EST)
  • The Arctic Institute is an all-volunteer organization, meaning that interns, like staff, are not paid.

More info: https://www.thearcticinstitute.org/call-2024-research-intern-take-five-writer/

vrijdag 13 september 2024

Polar Circle Marathon: 26-27 Oktober 2024

Polar Circle Marathon - vaak "the coolest marathon on Earth" genoemd - vindt plaats in Kangerlussuaq, Groenland. Het eindeloze ijs en de arctische toendra van dit uitgestrekte land vormen het decor voor deze ongewone race, waarin hardlopers door de geluidloze arctische woestijn racen langs gletsjertongen en morenelandschappen. Dit is een zeldzame kans om een van de meest afgelegen uithoeken van de wereld te bezoeken terwijl je durft deel te nemen aan een extreem uitdagend hardloopevenement.

Lopers kunnen kiezen tussen de marathon op zaterdag of de halve marathon op zondag, of beide door mee te doen aan de Polar Bear Challenge!

De Polar Circle Marathon gaat dit jaar door op 26-27 Oktober 2024.

Website: Polar Circle Marathon

woensdag 11 september 2024

Onrustige Winter In De Atmosfeer Boven Antarctica

Het is een onrustige winter geweest in de atmosfeer boven Antarctica. Ongeveer 30 kilometer boven het ijzige oppervlak van het continent, in de laag die bekendstaat als de stratosfeer, vond er een reeks opwarmingsgebeurtenissen plaats vanaf juli 2024.

De temperaturen in juli in de stratosfeer boven Antarctica liggen doorgaans rond de min 80 graden Celsius. Op 7 juli stegen de temperaturen in het midden van de stratosfeer met 15°C, waarmee een record werd gevestigd voor de warmste temperaturen in juli die in de stratosfeer in de Antarctische regio werden waargenomen. De temperatuur koelde vervolgens af op 22 juli voordat deze op 5 augustus steeg met 17°C (31°F).

Bron: NASA

dinsdag 10 september 2024

Het Olieschip Johan Castberg Is Onderweg Naar Het Nieuwe Arctische Olieveld Van Noorwegen

De 300 meter lange FPSO zal voor het einde van het jaar klaar zijn om de olieproductie van het land in Arctische wateren een boost te geven. Projectoperator Equinor bouwt nu een uitgebreid beveiligings- en paraatheidssysteem voor de zuidwestelijke delen van de Barentszzee.

De Floating Production Storage and Offloading (FPSO) is het grootste schip in zijn soort dat ooit door Equinor is gebouwd. Het is het knooppunt voor de ontwikkeling van de Johan Castberg door het bedrijf, een olieveld met reserves tot 650 miljoen vaten olie-equivalent.

Bron: The Barents Observer

maandag 9 september 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Sustainability Manager
Duration: Fixed term appointment (18 months)
Salery: £53,818 - £59,199 per annum
Location: Cambridge
Closing: 15 September, 2024 11:45 pm

Systems Lead - Supply Chain Logistics
Duration: Fixed term appointment (2 years)
Salery: £34,905 - £37,173 per annum
Location: Cambridge but the job may require travel to the Antarctic
Closing: 15 September, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 7 september 2024

Expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’

Momenteel loopt in het MAS in Antwerpen de expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’, over het ongelooflijke avontuur van de Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache.

Een bijhorende catalogus is er niet, maar wél een spannend non-fictie boek: ‘Antarctica – De Belgen op de pool’ van Johan Lambrechts. Geïllustreerd met meer dan 170 originele documenten en foto’s.

Lees hier een fragment.

Verkrijgbaar in de MAS-shop, of via bol.com

Info expo: MAS Antwerpen

vrijdag 6 september 2024

Antarctica UKAHT Detaille Island Hut

Van 1956 tot 1959 was Detaille Island Hut (66º52'S, 66º48'W) de thuisbasis van Base W van de Falkland Islands Dependencies Survey (de voorloper van de British Antarctic Survey). Na een overhaaste evacuatie vanwege het naderende zee-ijs, is de hut nog steeds ongelooflijk rijk aan artefacten en is het een van de best bewaarde van onze bases. De site is echter ook de moeilijkst te bereiken. Aangewezen historische site en monument nr. 83, Detaille wordt sinds 2009 beheerd door UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT).

Website: UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT)

woensdag 4 september 2024

PooltotPool 8 Maart 2025



PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen.

Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.

De 2025 editie van PooltotPool gaat door op 8 maart 2025 in het Wereldmuseum te Leiden (Steenstraat 1B, 2312 BS Leiden, Nederland)

Website: www.pooltotpool.nl

dinsdag 3 september 2024

British Antarctic Survey (BAS): Project BIPOLE

  • Startdatum: 1 april 2022
  • Einddatum: 31 maart 2027

De klimaatverandering gaat aan de polen sneller dan in welke andere regio dan ook, waarbij het zee-ijs zich terugtrekt, gletsjers smelten en biotische gemeenschappen worden binnengevallen door subpolaire soorten. Deze veranderingen zijn van invloed op de manier waarop voedingsstoffen die het leven in zee ondersteunen, in deze omgevingen worden geleverd en verwerkt. Er is een duidelijke urgentie om de volledige implicaties op ecosysteemniveau van deze veranderingen te begrijpen, niet alleen voor de poolgebieden zelf, maar voor het bredere aardsysteem waarmee het nauw verbonden is.

Project BIOPOLE zal de afhankelijkheid van het aardsysteem en de mensheid kwantificeren van de natuurlijke toevoer en wereldwijde herverdeling van polaire voedingsstoffen. Het project zal veel van de belangrijkste milieuonderzoeksinstituten in het VK met elkaar verbinden, die met nationale en internationale partners zullen samenwerken om de nutriëntenvoorziening en ecosysteemprocessen aan beide polen te onderzoeken.

BIOPOLE zal drie belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Welke fysische, chemische en biologische processen wijzigen de nutriëntenbalans op weg van de bron naar het ecosysteem van de pooloceaan, en wat zijn hun gevoeligheden voor klimaatverandering?
  2. Wat is de invloed van ecosysteemprocessen op de nutriëntenbalans en verplaatsing van koolstof naar diepte in de polaire oceanen, en hoe kunnen deze in de toekomst veranderen?
  3. Hoe kan deze verplaatsing van koolstof naar diepte en de export van nutriënten in de toekomst veranderen en welke gevolgen zal dit hebben voor de wereldwijde oceaanvisbestanden en de wereldwijde koolstofcyclus?

Website: British Antarctic Survey (BAS)

maandag 2 september 2024

Polar Circle Marathon: 26-27 Oktober 2023

Polar Circle Marathon - vaak "the coolest marathon on Earth" genoemd - vindt plaats in Kangerlussuaq, Groenland. Het eindeloze ijs en de arctische toendra van dit uitgestrekte land vormen het decor voor deze ongewone race, waarin hardlopers door de geluidloze arctische woestijn racen langs gletsjertongen en morenelandschappen. Dit is een zeldzame kans om een van de meest afgelegen uithoeken van de wereld te bezoeken terwijl je durft deel te nemen aan een extreem uitdagend hardloopevenement.

Lopers kunnen kiezen tussen de marathon op zaterdag of de halve marathon op zondag, of beide door mee te doen aan de Polar Bear Challenge!

De Polar Circle Marathon gaat dit jaar door op 26-27 Oktober 2023.

Website: Polar Circle Marathon

zondag 1 september 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Maximo Database Administrator
Duration: Open-ended Appointment
Salery: £42,840 - £47,124 – the band minimum is the normal starting pay for those new to a role. In exceptional circumstances, when relevant skills and experience can be identified, a higher starting salary may be considered
Location: Cambridge, with travel to Antarctica, normally once every two years
Closing: 8 September, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey