Translate

vrijdag 27 september 2024

De Thwaites-gletsjer Van Antarctica

Een groot deel van de Antarctische ijskap blijft zich terugtrekken, terwijl een Britse en Amerikaanse groep wetenschappers nieuwe bevindingen onthult over hoe en wanneer deze plotseling richting instorting zou kunnen gaan.

Sinds 2018 hebben onderzoekers een complexe, snel veranderende omgeving ontdekt bij de afgelegen Thwaites-gletsjer in West-Antarctica. Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en de VS komen deze week (16-20 september) bijeen bij British Antarctic Survey (BAS) in Cambridge om hun observaties en onderzoeksresultaten te bespreken.

Vóór de start van het project, genaamd de International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC), was er weinig bekend over de mechanismen die de terugtrekking van deze enorme gletsjer controleren - een van de grootste en snelst veranderende gletsjers ter wereld. Als de gletsjer volledig zou instorten, zou de zeespiegel met 65 cm stijgen.

De bevindingen suggereren dat de Thwaites-gletsjer en een groot deel van de West-Antarctische ijskap in de 23e eeuw verloren zouden kunnen gaan. De Thwaites-gletsjer is bijzonder kwetsbaar omdat het ijs op een laag ijs ligt die ver onder de zeespiegel ligt en afloopt naar het hart van West-Antarctica.

Bron: British Antarctic Survey