Translate

donderdag 9 maart 2023

Glaciale Rotsen Onthullen De Geologie Die Verborgen Is Onder De IJskap Van Oost-Antarctica

Een schat aan oude rotsen verzameld uit gletsjermorenen heeft letterlijk het diepe verhaal onthuld van een van de meest onderontdekte omgevingen op de planeet: de rotsen en berggordels verborgen onder de Oost-Antarctische ijskap. Vóór deze studie hadden wetenschappers slechts een vaag idee van wanneer, hoe en waarom de bergen en landschappen die nu begraven liggen onder 's werelds grootste ijskap, zich hadden gevormd.

"Deze bergen en landschappen zijn de afgelopen 14 miljoen jaar bedolven onder kilometers ijs", zegt Paul Fitzgerald, hoogleraar aard- en milieuwetenschappen aan het College of Arts and Sciences. "Ze zijn veel verder weg dan de Mount Everest of het diepste deel van de oceaan."

Nu zijn enkele van de tektonische mysteries van die ontoegankelijke regio opgelost. In een studie die onlangs is gepubliceerd in Nature Communications, gebruikten eerste auteur Fitzgerald en tweede auteur John Goodge, emeritus hoogleraar geologische wetenschappen aan de Universiteit van Minnesota Duluth, innovatieve gesteentebemonstering en radiometrische datering op die rotsen om de geschiedenis van centraal Oost-Antarctica boven de afgelopen half miljard jaar.

Bron: Phys.org

Link: Exhumation and tectonic history of inaccessible subglacial interior East Antarctica from thermochronology on glacial erratics