Translate

donderdag 3 september 2020

Menselijke Invloed Op Biodiversiteit Van Antarctica

Antarctica wordt beschouwd als een van de grootste, meest ongerepte wildernis ter wereld. Maar sinds de formele ontdekking 200 jaar geleden, heeft het continent een versnelde en mogelijk impactvolle menselijke activiteit meegemaakt. Hoe wijdverbreid deze activiteit precies is, is tot nu toe nooit gekwantificeerd.

"We hebben tussen 1819 en 2018 gegevens over menselijke activiteiten op het Antarctische continent in kaart gebracht om de omvang van de resterende wildernisgebieden en de overlapping met de biodiversiteit van het continent te beoordelen", zegt Dr. Bernard Coetzee van het Global Change Institute aan de Wits University. Gevestigd in Skukuza in het Kruger National Park, hielp hij bij het conceptualiseren van de studie en verzamelde een ruimtelijke database uit meerdere bronnen om de omvang van menselijke activiteit op Antarctica in kaart te brengen.

Uit de studie bleek dat slechts 16% van de belangrijke vogelgebieden van het continent, gebieden die internationaal worden geïdentificeerd als cruciaal voor het behoud van vogels, zich in verwaarloosbaar getroffen gebieden bevinden, en dat weinig van het totale verwaarloosbaar getroffen gebied wordt vertegenwoordigd in het speciaal beschermde netwerk van Antarctica.

Bron: Mail&Guardian