Translate

maandag 2 augustus 2010

IJsbrekers Brengen Arctische Zeebodem In Kaart


De Amerikaanse ijsbreker "Healy" vertrekt deze week naar het Arctisch gebied om door het ijs te breken zodat de zeebodem van het Arctisch gebied in kaart kan worden gebracht. Die kaart zal dan helpen om aan te tonen welk land recht heeft op welk deel van het Arctisch gebied. De nieuwe kaart zal ook bijdragen leveren voor de groeiende hoeveelheid informatie over de poolgebieden van de Aarde. Zo zullen wetenschappers ook de gevaren in het Arctisch gebied in kaart brengen vooral rond de scheepsroutes die meer en meer zullen bevaren worden als het Arctisch ijs blijft smelten.

Het internationaal recht geeft alle landen recht op een 200 mijl zone van de zee vanaf de kust voor eigen gebruik. Dus in deze zone kunnen mineralen en olie gewonnen worden. Maar volgens een conventie van de Verenigde Naties kan die zone nog gerekt worden. De nieuwe kaart kan een beeld geven hoe ver een land nog de zone kan uitbreiden.

De Amerikaanse ijsbreker Healy zal van 2 augustus tot 6 september in het Arctisch gebied rondvaren en de Canadese ijsbreker Louis S. St-Laurent tegenkomen. Beide schepen zullen dan in een beurtrol het werk verder zetten. De Canadezen zullen vooral de dikte van de sedimenten en de vorm van de zeebodem meten. Het is al de derde keer dat de Amerikanen en Canadezen in een dergelijk project samenwerken in het Arctisch gebied.


Bron: Our Amazing Planet