Translate

vrijdag 30 augustus 2024

Arctic Circle Assembly 2024

Arctic Circle Assembly
The Arctic Circle Assembly: 17th-19nd October 2024
Location: Reykjavik, Iceland

The Arctic Circle is the largest network of international dialogue and cooperation on the future of the Arctic. It is an open democratic platform with participation from governments, organizations, corporations, universities, think tanks, environmental associations, indigenous communities, concerned citizens, and others interested in the development of the Arctic and its consequences for the future of the globe. It is a nonprofit and nonpartisan organization.

Website: Arctic Circle

Website: Arctic Circle Assembly 2024

Facebook: The Arctic Circle on Facebook

donderdag 29 augustus 2024

Hoe Lang Blijft Antarctica Nog Ongerept?

Niet-inheemse dieren kunnen Antarctica bereiken door mee te reizen op drijvend afval. Lees verder...

Bron: Scientias

woensdag 28 augustus 2024

Vermindering Arctisch IJs Gaat Niet Gelijkmatig

Kleine veranderingen van het klimaat in het Noordpoolgebied kunnen grote gevolgen hebben. Lees verder...

Bron: KNMI

dinsdag 27 augustus 2024

Antarctic Ice Marathon 2024

Avontuurlijke marathonlopers en ultrasporters zijn altijd op zoek naar de volgende grote uitdaging. Het kan een afgelegen woestijnmarathon zijn, een bergmarathon op grote hoogte of een junglemarathon. Het vasteland van Antarctica vertegenwoordigt echter de laatste grens, de laatste grote wildernis die moet worden veroverd.

Op 13 december 2024 zal de Antarctic Ice Marathon plaatsvinden op 80 graden zuid, slechts een paar honderd kilometer van de zuidpool, aan de voet van de Ellsworth Mountains.

Website: Antarctic Ice Marathon

zondag 25 augustus 2024

Vacancies British Antarctic Survey

UK Project Coordinator
Duration: Fixed Term Appointment (2 Years)
Salery: £28,498 to £29,922 per annum
Location: Cambridge
Closing: 1 September, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 24 augustus 2024

vrijdag 23 augustus 2024

Poolwervel Boven Antarctica

Wetenschappers denken dat de "poolwervel" boven Antarctica uit elkaar zal vallen. Lees verder...

Bron: New Scientist

donderdag 22 augustus 2024

British Antarctic Survey publiceert CO2-uitstoot voor 2023/2024

Voor het eerst publiceert de British Antarctic Survey (BAS) zijn CO2-voetafdrukgegevens op zijn website om de transparantie te vergroten en andere organisaties te helpen hun CO2-uitstoot te verminderen.

De gegevens voor 2023/2024 omvatten een beoordeling van de emissies van de vijf BAS Antarctische stations, de RRS (Royal Research Ship) Sir David Attenborough, de vloot van vliegtuigen en reizen van en naar Antarctica voor personeel en logistiek. De BAS is van plan om de gegevens vanaf nu jaarlijks te publiceren.

BAS streeft ernaar om netto nul te bereiken en er is het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt. De succesvolle proef met alternatieve brandstoffen en het gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) aan boord van de RRS Sir David Attenborough, leidde ertoe dat het 1/3 van de scheepsbrandstof uitmaakte. Er werd een nieuwe zonne- en energiecentrale geïnstalleerd op het afgelegen eiland South Georgia bij Bird Island Research Station, die, zodra deze operationeel is, de emissies op het station met 50% zal verminderen.

Website: British Antarctic Survey (BAS)

woensdag 21 augustus 2024

The Australian Antarctic Festival August 22-25, 2024

The only event of its kind in Australia, the Australian Antarctic Festival celebrates the role of Hobart as one of the world’s pre-eminent gateways to the Antarctic and acknowledges the contribution made by the Antarctic community to both the economy and the social fabric of Tasmania.

Functioning as Australia’s Antarctic port, Hobart is ideally situated to host this biennial festival as it involves the local Antarctic community of scientists, technicians, tradespeople, government agencies and commercial suppliers demonstrating what they do on the frozen continent.

Website: The Australian Antarctic Festival

dinsdag 20 augustus 2024

Hightechtorens Om De Biodiversiteit In Antarctica Te Monitoren

Een van de geplande 20 sterke Antarctische observatietorens, vol met milieusensoren, wordt gebouwd om de "oerbossen" van Antarctica te monitoren - eeuwenoude mosbedden - en andere biodiversiteit, in de buurt van het Australische onderzoeksstation Casey.

De toren zal deel uitmaken van het Antarctic Terrestrial and Nearshore Observing System (ANTOS), gericht op het monitoren van de milieu- en biologische variabiliteit en verandering, op belangrijke biodiversiteitslocaties in Antarctica.

Bron: Australian Antarctic Program

maandag 19 augustus 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Winter Electrical Maintenance Technician – Bird Island, Antarctica
Duration: Fixed Term Appointment (18 months)
Salery: £28,763 per annum
Location: Cambridge and Antarctica
Closing: 22 August, 2024 11:59 pm

CPO Deck (Bosun)
Duration: Open-ended appointment
Salery: £32,239 - £38,817 per annum
Location: Ship
Closing: 25 August, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 17 augustus 2024

Expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’

Momenteel loopt in het MAS in Antwerpen de expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’, over het ongelooflijke avontuur van de Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache.

Een bijhorende catalogus is er niet, maar wél een spannend non-fictie boek: ‘Antarctica – De Belgen op de pool’ van Johan Lambrechts. Geïllustreerd met meer dan 170 originele documenten en foto’s.

Lees hier een fragment.

Verkrijgbaar in de MAS-shop, of via bol.com

Info expo: MAS Antwerpen

vrijdag 16 augustus 2024

Voor Het Eerst Ooit Temperaturen Boven De 20°C In Longyearbyen In Augustus

Temperatuurrecords blijven vallen in het hele Noordpoolgebied. De luchthaven van Svalbard, Longyearbyen, mat zondag 20,3°C.

De warmste dag ooit gemeten in augustus, zei het Noorse Meteorologisch Instituut op basis van zijn metingen op de luchthaven van Svalbard, een paar kilometer van Longyearbyen.

Normaal gesproken zou augustus hier koude winden moeten brengen op 78° noorderbreedte. Maar niets is meer normaal. Zeker niet in het Noordpoolgebied.

Het oude record voor de maand was 18,1°C. Op 11 augustus 2024 was het meer dan twee graden warmer, 20,3°C.

Bron: The Barents Observer

donderdag 15 augustus 2024

Onderkant Van Antarctica Lijkt Op De Maan

Een onderwaterrobot heeft de onderkant van de Dotson-ijsplaat bij Antarctica in beeld gebracht. Lees verder...

Bron: Scientias

woensdag 14 augustus 2024

Adopteer Een Pinguïn Op Antarctica

Volg een unieke kolonie aan het einde van de wereld

Ons verhaal begint in Port Lockroy op het kleine Goudier Island op het Antarctisch schiereiland, waar we het meest zuidelijke postkantoor ter wereld runnen, omringd door een ongelooflijk landschap en 1.000 ezelspinguïns. De kolonie heeft meer dan 30 jaar geleden hun thuis bij ons op het eiland gevonden en sindsdien bestuderen en dragen we bij aan hun bescherming.

U kunt een pinguïn adopteren en de ezelspinguïns en hun thuis in Antarctica helpen. Adopties zijn ook het perfecte cadeau.

  • 12 maanden adoptie
  • Ezelspinguïn-ansichtkaart verzonden vanuit Antarctica
  • Ezelspinguïn-knuffel
  • Fascinerend informatieboekje en welkomstpakket
  • Adoptiecertificaat
  • Ezelspinguïn-updates van Port Lockroy

Website: UK Antarctic Heritage Trust

dinsdag 13 augustus 2024

IJsberg A232a

Er is iets opmerkelijks gebeurd met A23a, de grootste ijsberg ter wereld.

Maandenlang draaide het rond op de plek net ten noorden van Antarctica, terwijl het eigenlijk mee zou moeten racen met de krachtigste oceaanstroming op aarde.

Wetenschappers zeggen dat het bevroren blok is vastgezet op een enorme roterende cilinder van water.

Het is een fenomeen dat oceanografen een Taylor Column noemen - en het is mogelijk dat A23a nog jaren niet aan zijn bewaker zal ontsnappen.

Bron: BBC News

maandag 12 augustus 2024

British Antarctic Survey (BAS): Project BIPOLE

  • Startdatum: 1 april 2022
  • Einddatum: 31 maart 2027

De klimaatverandering gaat aan de polen sneller dan in welke andere regio dan ook, waarbij het zee-ijs zich terugtrekt, gletsjers smelten en biotische gemeenschappen worden binnengevallen door subpolaire soorten. Deze veranderingen zijn van invloed op de manier waarop voedingsstoffen die het leven in zee ondersteunen, in deze omgevingen worden geleverd en verwerkt. Er is een duidelijke urgentie om de volledige implicaties op ecosysteemniveau van deze veranderingen te begrijpen, niet alleen voor de poolgebieden zelf, maar voor het bredere aardsysteem waarmee het nauw verbonden is.

Project BIOPOLE zal de afhankelijkheid van het aardsysteem en de mensheid kwantificeren van de natuurlijke toevoer en wereldwijde herverdeling van polaire voedingsstoffen. Het project zal veel van de belangrijkste milieuonderzoeksinstituten in het VK met elkaar verbinden, die met nationale en internationale partners zullen samenwerken om de nutriëntenvoorziening en ecosysteemprocessen aan beide polen te onderzoeken.

BIOPOLE zal drie belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Welke fysische, chemische en biologische processen wijzigen de nutriëntenbalans op weg van de bron naar het ecosysteem van de pooloceaan, en wat zijn hun gevoeligheden voor klimaatverandering?
  2. Wat is de invloed van ecosysteemprocessen op de nutriëntenbalans en verplaatsing van koolstof naar diepte in de polaire oceanen, en hoe kunnen deze in de toekomst veranderen?
  3. Hoe kan deze verplaatsing van koolstof naar diepte en de export van nutriënten in de toekomst veranderen en welke gevolgen zal dit hebben voor de wereldwijde oceaanvisbestanden en de wereldwijde koolstofcyclus?

Website: British Antarctic Survey (BAS)

zondag 11 augustus 2024

zaterdag 10 augustus 2024

XI SCAR Open Science Conference, Pucón, Chile, 2024 “Antarctic Science: Crossroads for a New Hope”

XI SCAR Open Science Conference, Pucón, Chile, 2024 “Antarctic Science: Crossroads for a New Hope”

The Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) Open Science Conference 2024 “Antarctic Science: Crossroads for a New Hope” will be held in Pucón, Chile from 19-23 August 2024. The conference will a feature a comprehensive programme of plenary lectures, mini-symposia, parallel sessions, panel discussions, posters and various opportunities for social activities and excursions in and around beautiful Pucón.

The Open Science Conference, established over 20 years ago, has in many ways become the premier activity of SCAR that supports its mission to promote and facilitate international Antarctic and Southern Ocean science. These biennial meetings have become fertile ground for the exchange of the latest and highest profile Antarctic research outcomes and a place where future collaborations are born.

Website: Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) XI SCAR Open Science Conference

vrijdag 9 augustus 2024

Arctic Youth Conference 2025

When: 24-26 January 2025

Where: Tromsø, Norway

What: The first Arctic Council Chairship conference for youth by youth

Why: Empower youth as part of the official program of the Norwegian Chairship of the Arctic Council (2023-2025)

Deadline for Submissions: 15 August 2025

Website: Arctic Youth Conference 2025

donderdag 8 augustus 2024

Hittegolf Op Antarctica

Een recordbrekende hittegolf die zich afspeelt op wat de koudste tijd op de koudste plek van de aarde zou moeten zijn, heeft wetenschappers bezorgd gemaakt over wat deze zou kunnen betekenen voor de toekomstige gezondheid van het Antarctische continent, en de gevolgen die deze zou kunnen hebben voor miljoenen mensen over de hele wereld.

De temperaturen zijn sinds half juli boven delen van Antarctica gestegen tot 30 graden Celsius boven normaal en de ongebruikelijke warmte zou tot in de eerste helft van augustus kunnen aanhouden.

Uit de laatste gegevens blijkt dat de hoge temperaturen in delen van Oost-Antarctica – waar de meest abnormale omstandigheden zich voordoen – doorgaans tussen min 50 en min 60 graden Celsius liggen, nu dichter bij min 25 tot min 30 graden Celsius liggen.

Bron: CNN

woensdag 7 augustus 2024

Slangen In Noordpoolgebied

Wetenschappers hebben een grote verandering in het ecosysteem van het Noordpoolgebied vastgelegd.

Er is al informatie ontvangen van het schiereiland Jamal, Yakutia, Taimyr en de regio's Khanty-Mansiysk. Niet alleen de blauwe reiger, maar ook verschillende soorten spinnen en de gewone Europese adder zijn gespot ten noorden van hun gebruikelijke leefgebieden.

Wetenschappers zeggen dat ze dergelijke gegevens verkrijgen van lokale mensen die foto's of video's opsturen van dieren die ongebruikelijk zijn voor hun gebied.

Bron: The Barents Observer

dinsdag 6 augustus 2024

QGreenland 3.0

Wat is QGreenland?

Een gratis mappingtool ter ondersteuning van interdisciplinair Groenlands gericht onderzoek, onderwijs, besluitvorming en samenwerking.

Combineert belangrijke datasets in een uniforme, alles-in-één GIS-analyse- en visualisatieomgeving voor offline en online gebruik.

Website: QGreenland

zondag 4 augustus 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Second Cook
Duration: Fixed Term Appointment (6 months)
Salery: £29,591 to £33,734 per annum
Location: RRS Sir David Attenborough
Closing: 11 August, 2024 11:59 pm

Deck Rating/Able Seafarer
Duration: Open-ended appointment
Salery: £28,019 to £33,294 per annum
Location: RRS Sir David Attenborough
Closing: 11 August, 2024 11:59 pm

CPO Deck (Bosun)
Duration: Open-ended appointment
Salery: £32,239 - £38,817 per annum
Location: Ship
Closing: 11 August, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 3 augustus 2024

Arctic Race Of Norway 2024

Morgen, 4 augustus, gaat de Arctic Race of Norway van start. De Arctic Race of Norway 2024 is een wielerwedstrijd die doorgaat van 4 tot 7 augustus 2024. Er zijn 4 etappes:

  • Stage 1 - Bodø > Rognan, 156km
  • Stage 2 - Beiarn > Fauske, 175km
  • Stage 3 - Tverlandet > Sulitjelma (Jakobsbakken), 155km
  • Stage 4 - Glomfjord (Meløy) > Bodø, 156km

Website: Arctic Race Of Norway

vrijdag 2 augustus 2024

Noorderlicht (Aurora Borealis)

Het noorderlicht, of de aurora borealis, zijn prachtige dansende lichtlinten die mensen al millennia lang fascineren. Maar ondanks al zijn schoonheid is deze spectaculaire lichtshow een nogal gewelddadige gebeurtenis.

Het noorderlicht ontstaat wanneer energierijke deeltjes van de zon met snelheden tot wel 72 miljoen km per uur in de bovenste atmosfeer van de aarde botsen, maar het magnetische veld van onze planeet beschermt ons tegen de aanval.

Terwijl het magnetische veld van de aarde de deeltjes naar de polen richt (er is ook zuiderlicht) verandert het dramatische proces in een filmisch atmosferisch fenomeen dat zowel wetenschappers als hemelwachters verblindt en fascineert.

Bron: space.com

donderdag 1 augustus 2024

Svalbard: Niet-inheemse Soorten Bedreigen Het Kwetsbare Plantenleven

Er worden voortdurend nieuwe, niet-inheemse plantensoorten ontdekt op Svalbard, en onderzoekers proberen vast te stellen welke bedreiging deze soorten vormen voor de inheemse planten.

Tot nu toe is het Noordpoolgebied erin geslaagd een van de ernstigste bedreigingen voor de biodiversiteit op aarde te vermijden. Dit geldt ook voor Svalbard, maar de zaken kunnen heel snel veranderen en onderzoekers willen weten hoe ze deze dreiging kunnen tegengaan.

"Toegenomen menselijke activiteit vergroot het risico dat nieuwe plantensoorten worden geïntroduceerd. En klimaatverandering vergroot het risico dat invasieve soorten zich vestigen", zegt Kristine Bakke Westergaard.

Westergaard is universitair hoofddocent bij de afdeling Natuurgeschiedenis, onderdeel van het Universiteitsmuseum van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU).

Bron: EurekAlert