Translate

vrijdag 25 augustus 2023

Arctische Kabeljauw In Gevaar

Wetenschappers zeggen dat een opwarmende oceaan leidt tot verlies van leefgebied, een afname van de voortplanting en een gebrek aan voedsel voor de soort.

Arctische kabeljauw, ook wel poolkabeljauw genoemd, is de meest voorkomende vis in de Noordelijke IJszee, zeggen de wetenschappers, en een belangrijke voedselbron voor zeezoogdieren, zeevogels en inheemse volkeren.

De studie zegt dat het Noordpoolgebied bijna vier keer sneller opwarmt dan de rest van de planeet. De zee-ijsbedekking neemt in omvang en dikte af, en het met ijs bedekte seizoen wordt korter vanwege het eerder uiteenvallen van de lente en een latere bevriezing in de herfst.

Als gevolg hiervan zal Arctische kabeljauw, die is aangepast aan temperaturen onder het vriespunt, worstelen met verlies van leefgebied, wat hun voortplanting, voedselschaarste en verhoogde predatie verstoort terwijl zuidelijke soorten migreren naar opwarmende Arctische wateren.

Bron: Vancouver Sun

Link: Elementa: The circumpolar impacts of climate change and anthropogenic stressors on Arctic cod (Boreogadus saida) and its ecosystem