Translate

maandag 24 juli 2023

Antarctica BEDMAP3

Als een belangrijke mijlpaal voor Antarctisch onderzoek is gedetailleerde en uitgebreide informatie over ijsdikte en bodemtopografie nu voor het eerst beschikbaar in een gecentraliseerd en gestandaardiseerd formaat.

De uitgebreide dataset, die in de afgelopen 60 jaar is samengesteld door middel van land- en luchtonderzoeken door meer dan 50 instellingen, biedt waardevolle informatie over het ijs en de rotsen waaruit Antarctica bestaat en zal van cruciaal belang zijn bij voorspellingen van toekomstig ijsverlies en zeeniveau.

Onder leiding van de Bedmap3 Action Group en ondersteund door het Scientific Committee on Antarctic Research, heeft Bedmap3 aanzienlijk meer gegevens en dekking dan de vorige iteratie, die tien jaar geleden werd uitgebracht. Er zijn 52 miljoen nieuwe datapunten en 1,9 miljoen kilometer aan metingen toegevoegd, meer dan een verdubbeling van de hoeveelheid beschikbare data. 84 nieuwe onderzoeken hebben grote hiaten opgevuld, met name in Oost-Antarctica, inclusief de Zuidpool, en bestrijken nu gletsjerdalen en drijvende ijsplaten, waardoor nieuwe inzichten worden verkregen in voorheen niet-onderzochte gebieden.

Bron: British Antarctic Survey

Website: Bedmap3