Translate

maandag 5 juni 2023

Richard Evans: "The Explorer and the Journalist: The Extraordinary Story of Frederick Cook and Philip Gibbs" – Verwacht op 14 November, 2023

Op 1 september 1909 veroorzaakte een telegram van de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Frederick Cook misschien wel de grootste sensatie in de geschiedenis van poolonderzoek. Met meer dan een jaar geen bericht van Cook en velen dachten dat hij dood was, kwam het nieuws dat hij niet alleen zijn poolexpeditie had overleefd, maar dat hij een van de grote prijzen in de verkenning had opgeëist door als eerste persoon de Noordpool te bereiken.

Cook werd onmiddellijk omgevormd tot een van de helden van die tijd. En met zijn boot die een paar dagen later in Kopenhagen zou aankomen, haastten de journalisten van de wereld zich om daar op tijd te zijn om hem te ontmoeten. Een van die journalisten was Philip Gibbs, een jonge verslaggever voor de Daily Chronicle in Londen, die een toevallige ontmoeting had in een café in Kopenhagen waardoor hij een exclusief interview met Cook kreeg voordat hij aan land kwam. Maar Gibbs verliet het interview en twijfelde aan het verhaal van Cook, en daarom besloot hij in zijn volgende artikel zowel zijn carrière als zijn reputatie op het spel te zetten door duidelijk te maken dat hij dacht dat Cook misschien liegt.