Translate

vrijdag 9 juni 2023

Plastics In Het Noordpoolgebied

Stromingen, stromen, golven en wind voeren zwerfvuil over de zeeën, terwijl vast afval en afvalwater van Arctische gemeenschappen en grotere gemeenschappen stroomopwaarts bijdragen aan het probleem. Plastic afval wordt gevonden op arctische stranden, in de waterkolom, in zee-ijs, sedimenten en zelfs in de lichamen van arctische vogels en zoogdieren.

Deskundigen van de Arctic Council verbeteren ons begrip van hoe kunststoffen de Arctische wateren in en uit gaan, en de risico's die kunststoffen vormen voor het leven en het levensonderhoud van het Noordpoolgebied. In maart 2021 organiseerden de regering van IJsland en de Noordse Raad van Ministers een internationaal symposium over kunststoffen in de arctische en subarctische gebieden om de meest recente kennis over plasticvervuiling in het noordpoolgebied te belichten. Op het symposium werden ongeveer 100 wetenschappelijke studies gepresenteerd.

Als voorzitter van de Arctische Raad van 2019-2021 heeft IJsland plasticvervuiling in het Noordpoolgebied en zwerfvuil in zee tot prioriteit gemaakt in het werk van de Arctische Raad. Vijf van de zes werkgroepen van de Arctische Raad beheren projecten die het probleem op de een of andere manier aanpakken.

Bron: The Arctic Council