Translate

donderdag 20 april 2023

Gids Voor Nieuwkomers: Expedities Noordpool Versus Zuidpool

Wil je de polen bezoeken? Deze vergelijking tussen Noordpool en Zuidpool legt de basisprincipes van expeditieplanning en meer uit.

De geografische noord- en zuidpool liggen waar de rotatie-as van de aarde het oppervlak snijdt. Maar daar houdt de gelijkenis op. De Zuidpool ligt in het hart van Antarctica, bovenop een gigantische ijskap die op het land rust. Het is koud, hoog, maar vaste grond. De Noordpool ligt ondertussen midden in een onvolmaakt bevroren oceaan. Daarom maakt dit het veel moeilijker om over te reizen. Het is een van de redenen waarom Noordpoolexpedities moeilijker zijn dan Zuidpoolexpedities.

De geografische polen zijn niet dezelfde plaatsen als de magnetische polen. De geografische polen zijn de denkbeeldige punten waar de aarde omheen draait. De magnetische polen zijn zwervende locaties waar het magnetische veld van de aarde verticaal de planeet in gaat. Magnetische veldlijnen bedekken de aardbol en komen samen op de magnetische polen. Onze kompasnaalden zijn uitgelijnd met deze veldlijnen.

Bron: Explorersweb