Translate

donderdag 27 april 2023

Erfgoed op Antarctica Belangrijk Voor Klimaatcrisis

Antarctische wetenschap gaat terug tot de vroege dagen van verkenning met wetenschappers die deelnamen aan de vroege expedities van Cook, Scott en vele anderen. De mannen van Operatie Tabarin richtten bij het vestigen van basis A in Port Lockroy het Britse wetenschappelijke programma op Antarctica op, nu de British Antarctic Survey. Legioenen mannen en vrouwen hebben de grenzen van wetenschap en verkenning in Antarctica verlegd om ons te helpen onze wereld beter te begrijpen, om onze ogen te openen voor onze impact op ons klimaat en om ons te waarschuwen voor wat ons te wachten staat als we nu niet handelen.

Hoewel feiten en cijfers het klimaatbeleid van de overheid kunnen sturen, wekken ze zelden emoties op met de kracht die het vertellen van verhalen kan. Erfgoed vertelt verhalen en heeft de kracht om de harten van mensen te raken, menselijk handelen te sturen en de publieke opinie te prikkelen. Het begrijpen en behouden van ons verleden is inherent aan onze toekomst, vooral op Antarctica.

Basis A, Port Lockroy, staat op Goudier Island (64º49'S, 63º30'W). Base A, gelegen in het oosten van de haven, was de eerste permanente Britse basis op het Antarctisch Schiereiland - en kreeg zo de eerste letter van het alfabet. Het werd gebouwd in februari 1944 als onderdeel van een oorlogsmissie met de codenaam Operatie Tabarin.

Bron: UK Antarctic Heritage Trust

Het vlaggenschiplocatie, Base A, Port Lockroy, was de eerste permanente Britse basis die werd gevestigd op het Antarctisch Schiereiland – en kreeg zo de eerste letter van het alfabet.

Lees meer over de zes historische sites op het Antarctisch Schiereiland op de erfgoedpagina.

Link: UK Antarctic Heritage Trust: Heritage

Deze foto van Port Lockroy heb ik genomen tijdens mijn Antarctica expeditie (januari 2007) vanop Damoy Point.