Translate

dinsdag 6 december 2022

Opwarming Van Svalbard Zal In Snel Tempo Doorgaan

De versnelde opwarming van de Svalbard-archipel biedt een glimp van de impact van klimaatverandering nu en in de toekomst, in het noordpoolgebied en over de hele wereld.

Het noordpoolgebied warmt veel sneller op dan het wereldgemiddelde, waarbij de temperaturen in Svalbard zes keer sneller stijgen dan in de rest van de wereld.

"Het zal in een hoog tempo blijven opwarmen", zei Rasmus Benestad, een wetenschapper aan het Noorse Meteorologisch Instituut.

Benestad zei dat het noordpoolgebied sneller opwarmt door de terugtrekking van zee-ijs dat warmer zeewater eronder blootlegt, waardoor een kettingreactie ontstaat die polaire versterking wordt genoemd.

In juli 2020 registreerde Spitsbergen de hoogste temperatuur ooit gemeten, namelijk 21,7 C. Daarvoor zouden de eilanden normaal gesproken temperaturen tussen de 5 en 8 C zien voor die tijd van het jaar.

Het veranderende klimaat heeft het leven in het gebied beïnvloed, waarbij Benestad wees op extreme regenval begin 2012 en een dodelijke lawine in december 2015.

Samen met de smeltende permafrost zal het zee-ijs door de afname van het zeeniveau wereldwijd stijgen.

Bron: CTV News