Translate

vrijdag 11 november 2022

Zal Antarctica Ooit Bewoonbaar Zijn?

Terwijl de mondiale temperaturen stijgen, verandert de ecologie van Antarctica al, maar het klimaat op aarde zou drastisch moeten veranderen voordat het continent landbouw en permanente kolonisten zou kunnen ondersteunen.

Antarctica is een ijskoude, onherbergzame plaats, met gemiddelde wintertemperaturen die dalen tot min 49 graden Celsius, winden die 321 km/h bereiken en slechts 166 millimeter jaarlijkse neerslag. Het is dan ook geen verrassing dat het zuidelijkste continent van de aarde ook het minst bevolkt is, met slechts een handvol wetenschappers die daar onderzoek doen en geen permanente bewoners.

Maar zou dat, gezien de technologische vooruitgang en het veranderende klimaat, ooit kunnen veranderen? Zal Antarctica ooit het soort permanente menselijke nederzettingen ondersteunen dat elders op aarde te zien is?

Terwijl een selecte groep invasieve planten- en diersoorten al naar een opwarmend Antarctica trekt, staan mensen nog niet op die lijst, en dat zal waarschijnlijk pas in de volgende eeuw zijn. Gedeeltelijk omdat het huidige klimaat en terrein een scala aan biodiversiteit voor gewassen of dieren voor voedsel niet in stand houden.

Bron: Live Science