Translate

vrijdag 14 oktober 2022

British Antarctic Survey (BAS): Project BIPOLE

  • Startdatum: 1 april 2022
  • Einddatum: 31 maart 2027

De klimaatverandering gaat aan de polen sneller dan in welke andere regio dan ook, waarbij het zee-ijs zich terugtrekt, gletsjers smelten en biotische gemeenschappen worden binnengevallen door subpolaire soorten. Deze veranderingen zijn van invloed op de manier waarop voedingsstoffen die het leven in zee ondersteunen, in deze omgevingen worden geleverd en verwerkt. Er is een duidelijke urgentie om de volledige implicaties op ecosysteemniveau van deze veranderingen te begrijpen, niet alleen voor de poolgebieden zelf, maar voor het bredere aardsysteem waarmee het nauw verbonden is.

Project BIOPOLE zal de afhankelijkheid van het aardsysteem en de mensheid kwantificeren van de natuurlijke toevoer en wereldwijde herverdeling van polaire voedingsstoffen. Het project zal veel van de belangrijkste milieuonderzoeksinstituten in het VK met elkaar verbinden, die met nationale en internationale partners zullen samenwerken om de nutriëntenvoorziening en ecosysteemprocessen aan beide polen te onderzoeken.

BIOPOLE zal drie belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Welke fysische, chemische en biologische processen wijzigen de nutriëntenbalans op weg van de bron naar het ecosysteem van de pooloceaan, en wat zijn hun gevoeligheden voor klimaatverandering?
  2. Wat is de invloed van ecosysteemprocessen op de nutriëntenbalans en verplaatsing van koolstof naar diepte in de polaire oceanen, en hoe kunnen deze in de toekomst veranderen?
  3. Hoe kan deze verplaatsing van koolstof naar diepte en de export van nutriënten in de toekomst veranderen en welke gevolgen zal dit hebben voor de wereldwijde oceaanvisbestanden en de wereldwijde koolstofcyclus?

Bron: British Antarctic Survey (BAS)