Translate

donderdag 18 augustus 2022

Antarctica Expeditie (Januari 2007): Damoy Point: Damoy Hut

Damoy, een kleine houten hut op een rots op Antarctica, zal komend seizoen centraal staan voor natuurbehoud.

De hut in Dorian Bay vormde samen met de glaciale 'skiway' op Damoy Point de 'Damoy Point Air Transit Facility', geëxploiteerd door British Antarctic Survey (BAS) van 1975-1993. Het bood onderdak aan operators en wetenschappers die van en naar Rothera (Station R) en andere BAS-locaties reisden, vooral wanneer ijs de toegang over zee verhinderde.

Voorgesteld voor sloop in 2007, werd de hut gered en aangewezen als historische site en monument nr. 84 onder het Antarctic Treaty System in 2009. De hut valt sinds oktober onder de hoede van het UK Antarctic Heritage Trust.

Deze speciale hut is de enige beschermde historische ski- en luchtroute en biedt onderdak en veilige doorgang voor vroege klimaatwetenschappers op weg naar het doen van essentiële ontdekkingen over de opwarming van onze planeet. Damoy is al vele jaren de thuisbasis van menselijke verhalen en artefacten die een kijkje geven in de fascinerende, vaak verborgen geschiedenis van hoe de wetenschap werd ondersteund door logistiek op Antarctica.

Bron: UK Antarctic Heritage Trust