Translate

donderdag 4 augustus 2022

Altijd-chemicaliën Op Antarctica

Nieuw bewijs op Antarctica toont aan dat giftige "fluorinated forever chemicals" de afgelopen decennia aanzienlijk zijn toegenomen in de afgelegen omgeving van Antarctica en wetenschappers denken dat CFK-vervangingen een van de mogelijke bronnen kunnen zijn.

Chemische stoffen zoals perfluorcarbonzuren (PFCA's) staan bekend als altijd-chemicaliën omdat ze niet van nature in het milieu worden afgebroken. Ze hebben een breed scala aan toepassingen, zoals bij het maken van antiaanbaklagen voor pannen, waterafstotende middelen voor kleding en in brandwerende middelen. Een van deze chemicaliën, perfluoroctaanzuur (PFOA), stapelt zich op in voedselwebben en is giftig voor mensen met een verband met aantasting van het immuunsysteem en onvruchtbaarheid.

In deze nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology, en geleid door wetenschappers van de Lancaster University samen met onderzoekers van de British Antarctic Survey en het Hereon Institute of Coastal Environmental Chemistry, Duitsland, werden sneeuwkernen genomen uit de extreem afgelegen, hoog en ijzig Dronning Maud Land-plateau in het oosten van Antarctica.

Bron: Technology Networks