Translate

donderdag 19 mei 2022

Stabiliteit Van De IJskap Van Antarctica

Antarctica is een van de belangrijkste interesses geweest op het gebied van glaciologie, vooral tijdens het snelle ijssmeltverschijnsel in veel delen van het ijzige continent sinds de jaren vijftig. Glaciologen en andere wetenschappers hebben lang gedacht dat deze trend zich de komende jaren waarschijnlijk zal voortzetten.

Ondanks de wetenschappelijke waarheid van de klimaatcrisis, onthult een nieuwe studie dat de stabiliteit van de Antarctische ijskap wordt gecontroleerd door zee-ijs. Dit kwam nadat onderzoekers van de Universiteit van Cambridge (UC) in het VK ontdekten dat de drijvende ijsplaten ten oosten van het Antarctisch Schiereiland de afgelopen 20 jaar zijn gevorderd.

In de nieuwe studie die op 5 mei in het tijdschrift Nature Geoscience is gepubliceerd, overleeft de stabiliteit van de Antarctische ijskap op de een of andere manier de opwarming van de aarde en de oceaan. Deze lucht-waterverwarmingseffecten hebben al geleid tot enorme gletsjerverliezen in de Larsen A- en Larsen B-ijsplaten van het oostelijke Antarctische schiereiland.

Met de nieuwe studie wordt het belang van zee-ijs vergroot bij het handhaven van de stevigheid van ijsplaten, wat een belangrijke ontdekking is als een van de processen van de natuur tegen het smelten van zee-ijs veroorzaakt door door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Bron: Nature World News

Link: Nature Geo Science: Antarctic ice-shelf advance driven by anomalous atmospheric and sea-ice circulation