Translate

woensdag 16 februari 2022

Bloeiende Planten Op Opwarmend Antarctica

Studies stellen dat dramatische verspreiding van inheemse planten in het afgelopen decennium het bewijs is van versnellende verschuivingen in het fragiele polaire ecosysteem van Antarctica.

De twee inheemse bloeiende planten van Antarctica verspreiden zich snel naarmate de temperaturen warmer worden, volgens de eerste studie die aantoont dat veranderingen in fragiele polaire ecosystemen het afgelopen decennium zijn versneld.

De toename van planten sinds 2009 is groter dan de voorgaande 50 jaar bij elkaar, samenvallend met snel stijgende luchttemperaturen en een afname van het aantal pelsrobben, volgens onderzoekers die werken op Signy Island in de South Orkney Islands.

Populaties van Antarctisch haargras (Deschampsia antarctica) en Antarctisch parelmoer (Colobanthus quitensis) worden sinds 1960 bestudeerd door wetenschappers op het eiland. Onderzoek wees uit dat haargras zich tussen 2009 en 2018 vijf keer sneller verspreidde dan tussen 1960 en 2009. Voor parelmoer was de toename bijna tien keer meer, volgens de studie.

Bron: The Guardian