Translate

woensdag 12 januari 2022

Voedsel Voor Poolvossen

Zwerfvuil van mensen is alomtegenwoordig. Op Svalbard is het op de stranden, in steden, in de sneeuw en eigenlijk overal. De rommel die op Spitsbergen wordt gevonden, heeft zowel lokale als afgelegen oorsprong. Het komt van huishoudens, visserij en andere maritieme activiteiten.

De poolvos (Vulpes lagopus) is een klein landzoogdier dat een toproofdier en aaseter is die in veel ecosysteemomgevingen leeft, van kust tot binnenland en in berghabitats. De poolvossenpopulatie op Spitsbergen voedt zich naast de natuurlijke bronnen uit het mariene voedselketen, vanwege het gebrek aan kleine knaagdieren in het grootste deel van Spitsbergen.

In de wintermaanden vertrouwen poolvossen op karkassen van Svalbard-rendieren (Rangifer tarandus platyrhynchus) en zeehonden (Phocidae spp.), voedsel uit hun voorraad en het opruimen van eetbare items. Omdat voedsel schaars is in de winter, zullen poolvossen elk object onderzoeken op mogelijke eetbaarheid, en daarom zijn ze geneigd om op menselijk afval en plastic voorwerpen te kauwen en ze op te eten.

Bron: The Barents Observer