Translate

donderdag 21 oktober 2021

IJskap Van West-Antarctica

Door de stijgende zeeën wordt stormschade nu al duurder, wat de impact op ongeveer 700 miljoen mensen vergroot die in laaggelegen kustgebieden wonen die gevaar lopen op overstromingen.

Wetenschappers verwachten dat de zeespiegelstijging de schade door stormvloeden en kustoverstromingen de komende decennia zal verergeren. Maar voorspellen hoeveel en hoe snel de zeeën deze eeuw zullen stijgen, is moeilijk, vooral vanwege onzekerheden over hoe de ijskap van Antarctica zich zal gedragen.

De recente projecties van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) van de bijdrage van Antarctica aan de zeespiegelstijging laten een aanzienlijke overlap zien tussen scenario's met lage en hoge emissies.

Maar nieuw onderzoek laat zien dat de wijdverbreide ineenstorting van de West-Antarctische ijskap vermijdbaar is als we de opwarming van de aarde onder de doelstelling van Parijs van 2 graden Celsius kunnen houden.

In West-Antarctica bevindt het binnenste van de ijskap zich bovenop gesteente dat ver onder de zeespiegel ligt. Naarmate de Zuidelijke Oceaan opwarmt, vrezen wetenschappers dat de ijskap zich zal blijven terugtrekken, waardoor de zeespiegel mogelijk enkele meters zal stijgen.

Bron: Business Standard