Translate

maandag 26 juli 2021

Amerikaanse IJsbreker Healy Op Arctische Missie In De Noordwestelijke Passage

Een Amerikaanse ijsbreker van de kustwacht die in 2020 door een brand aan boord is beschadigd, is deze zomer weer op zee voor een lange missie, waaronder een Arctische doorgang door de Noordwestelijke Passage.

Naarmate het zee-ijs zich terugtrekt in een veranderend klimaat, is de doorgang een steeds toegankelijker wordende route geworden, en onderzoekers die aan boord gaan van de kustwacht-cutter Healy zullen werkzaamheden gaan uitvoeren, waaronder het in kaart brengen van de zeebodem en het analyseren van het smeltwater van de Groenlandse gletsjers.

Het noordwestelijke deel van de reis zal naar verwachting ongeveer 10 dagen duren en in september plaatsvinden op een Canadese Arctische maritieme route die de noordelijke Stille Oceaan met de Noord-Atlantische Oceaan verbindt. Het zal een hoogtepunt zijn van een missie die begon met een vertrek op 10 juli vanuit Seattle en ook een Atlantische doorgang en doorkruising van het Panamakanaal omvat als onderdeel van een rondvaart door Noord-Amerika.

Bron: Seattle Times