Translate

maandag 3 augustus 2020

Noordpoolgebied Tonnen Microplastic

Terwijl de banden en remmen van uw auto verslijten, produceren ze microscopisch kleine plastic deeltjes die op het wegdek terechtkomen. Het is al lang bekend dat veel van deze deeltjes uiteindelijk in de oceaan terechtkomen, hetzij nadat ze als stof in het water zijn geblazen of in de waterscheiding zijn gewassen als het regent.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat net zoveel microplastic in de lucht terechtkomt als de oceanen, en dat het, eenmaal omhoog, door de atmosfeer kan worden getransporteerd naar enkele van de meest afgelegen delen van de wereld, waaronder het noordpoolgebied.

Het vermoeden dat microplastics - waaronder die afkomstig van banden en remmen - door de atmosfeer naar afgelegen gebieden werden vervoerd en door sneeuw werden afgezet, werd vorig jaar bevestigd door het in Duitsland gevestigde Alfred Wegener Institute. In één staal dat op Spitsbergen was verzameld, registreerde AWI zo'n 14.400 microplastics-deeltjes - de meeste met een afmeting van minder dan 100 micrometer, of ongeveer de dikte van een vel papier - per liter sneeuw.

Bron: Nunatsiaq News