Translate

zaterdag 2 mei 2020

IJs Vrije Arctische Zomers In 2050

Het verlies van zee-ijs in de zomer in het noordpoolgebied is nu zeer waarschijnlijk vóór 2050, blijkt uit nieuw onderzoek, zelfs als de koolstofemissies die de klimaatcrisis veroorzaken snel worden teruggedrongen.

Het resultaat heeft wetenschappers gealarmeerd, maar ze zeiden dat het terugdringen van broeikasgassen van vitaal belang was omdat dit zou bepalen of Arctisch zomerijs permanent verdween of zich in de loop van de tijd kon herstellen. Als de emissies zeer hoog blijven, bestaat het risico dat de Noordpool zelfs in de donkere, koude wintermaanden ijsvrij is, een mogelijkheid die wordt omschreven als "catastrofaal".

"De modellen laten alarmerend herhaaldelijk het potentieel zien voor ijsvrije zomers in de Noordelijke IJszee vóór 2050, bijna ongeacht de maatregelen die zijn genomen om de effecten van klimaatverandering te verzachten", zegt Ed Blockley, die het poolklimaatprogramma van het UK Met Office leidt en een van de teams achter het nieuwe onderzoek. 'Het signaal is aanwezig in alle mogelijke uitkomsten. Dit was onverwacht en uiterst zorgwekkend."

Bron: The Guardian