Translate

maandag 9 maart 2020

Pool tot Pool Lezingendag 14 maart 2020



PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen. Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.

De 2020 editie van Pool tot Pool gaat door op 14 maart 2020 (10.00-17.00) in het Museum Volkenkunde te Leiden (Steenstraat 1, 2300 AE Leiden, Nederland)

Website: www.pooltotpool.nl

Sprekers:

Christian de Kleijn: Afgestudeerd als bodemkundige (geomorfoloog, bodem-ecologierelaties) en (thermo)hydro(geo)loog 2012-2013 werkzaam geweest bij Landgræðsla ríkisins en Skógræktin, respectievelijk de rijksinstituten bodem conservatie en bos & natuur beheer van IJsland.

Dr. Sander Veraverbeke is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek naar natuurbranden in boreale en arctische gebieden, en bestudeert hoe klimaatverandering en noordelijke branden elkaar beïnvloeden. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van satelliet- en veldwaarnemingen. Delen van Alaska, Siberië en Groenland stonden in de zomer van 2019 in brand. Volgens verschillende mediarapporten was dit het ergste brandseizoen tot op heden geobserveerd in het Hoge Noorden. Intussen is het brandseizoen van 2019 in het Hoge Noorden al even voorbij en kunnen we de balans opmaken. 2019 was inderdaad het hevigste brandseizoen binnen de poolcirkel sinds consistente satellietwaarnemingen in 1997. Het waren echter nog steeds hoofdzakelijk bosbranden, en niet tundrabranden zoals vaak werd gerapporteerd in mediaverslagen.

Jack Kauw is afgestudeerd chemicus en docent scheikunde aan een middelbare school in Zaandam. Hij is een frequent bezoeker van Spitsbergen en heeft al 13 keer, middels een 6-daagse trektocht met rugzakken, een groep van 16 van zijn leerlingen kennis laten maken met het poolgebied. Zijn leerlingen doen aldaar of thuis voor hun profielwerkstuk onderzoek naar iets wat met Spitsbergen of het poolgebied van doen heeft. Een van zijn leerlingen heeft dit schooljaar zijn werkstuk gemaakt over het Spitsbergen Verdrag. Voor deze presentatie heeft Jack dat werkstuk gebruikt en is naar extra informatie opzoek gegaan om het verhaal in een breder perspectief te plaatsen en de hierboven genoemde vragen te kunnen beantwoorden.

Dr. Ruud Poortier is letterkundige en promoveerde in 2014 op de herinnering die de dichter Hendrik Tollens (1780-1856) ons heeft nagelaten.

Al tijdens zijn studie in Amsterdam in de jaren zeventig trok dr. Otto Plantema er op uit met zijn tent naar bestemmingen als Groenland, Spitsbergen en de Falklands. De laatste twintig jaar bezoekt hij jaarlijks Antarctica en de sub-antarctische eilanden voor zijn favoriete vogel families: de albatros en pinguïn.