Translate

donderdag 16 mei 2013

Groenland - Antarctica - IJs - Zeespiegel




Het ijs dat zal smelten op Antarctica en Groenland zal wellicht minder zijn dan verwacht. Dat staat in de resultaten van een internationale wetenschappelijke studie uitgevoerd door 24 bijna allemaal Europese instituten gegroepeerd in het Ice2sea project. Deze eeuw zal daardoor de zeespiegel zo'n 69cm stijgen. Toch zal dat zware gevolgen hebben zoals zware stormen, erosie en een impact op eb en vloed.
Eerder werd in wetenschappelijke studies al gesproken over een stijging van de zeespiegel van 2 meter tegen het eind van deze eeuw.
Ondertussen werden bepaalde onzekerheden weggewerkt in verband met hoe het ijs smelt en hoe het naar de zee wordt gevoerd. Daardoor komen de laatste berekeningen op een stijging van de zeespiegel tussen 16,5cm en 69cm.

Er zijn wetenschappers die de cijfers van Ice2sea tegenspreken, omdat er volgens hun met bepaalde zaken geen rekening wordt gehouden en verkeerde veronderstellingen worden gemaakt.

Een gelekt rapport van de Verenigde Naties gebaseerd op de studie van Ice2sea spreekt van een stijging van de zeespiegel tussen 29cm en 82cm op het eind van de 21ste eeuw. 200 landen in de Verenigde Naties zijn het er over eens dat tegen eind 2015 er een plan moet zijn om de opwarming van de Aarde tegen te gaan.
In het advies van een Nederlandse commissie staat dat er 1 miljard euro zal moeten geïnvesteerd worden tegen 2100 om dijken te versterken en andere barrières op te trekken voor in het geval het slechtst mogelijk scenario van een stijging van de zeespiegel van de Noordzee van 1,2 meter zal uitkomen.


Bron: The Star


Website: Ice2sea