Translate

zondag 3 april 2011

Antarctica: Invasie Van De Krab

Sven Thatje van de Universiteit van Southampton heeft de laatste jaren al voorspeld dat krabben zich zouden vestigen in de oceaan bij Antarctica. Enkele weken geleden heeft een onderzoeksteam van biologen de eerste krabben gezien bij Antarctica.
Met de Zweedse ijsbreker Oden werd een automatische duikboot gesleept om met een camera de zeebodem te filmen. Zo kwamen honderden rode koningskrabben in beeld die een lengte hadden tot wel 25 centimeter. De populaties van deze koningskrabben waren verspreid over 30 kilometer.
Er zijn 13 soorten koningskrabben en die leven normaal in de gebieden rond Alaska en Rusland, maar komen ook voor in de oceaan rond Nieuw-Zeeland, Chili en Argentiniƫ. Tot nu hebben de krabben niet kunnen overleven in het koude water van de oceaan bij Antarctica.
Er bestaat nu het grote gevaar dat het leven bij Antarctica, zoals mossels en zee-egels, een makkelijke prooi wordt voor de krabben. Het leven in de oceaan rond Antarctica heeft miljoenen jaren stil gestaan en de inheemse levensvormen hebben geen verdediging tegen de scharen en kaken van krabben.


Bron: Washington Post