Translate

vrijdag 21 januari 2011

Poolgebieden: Foto Expositie Tegenpolen Van Sacha de Boer En Raymond Rutting

Dit is een origineel persbericht.


De fotografen Raymond Rutting en Sacha de Boer fotografeerden ieder een poolcirkel. Rutting fotografeerde verscheidene plekken op Antarctica. De Boer bezocht het uiterste noorden van Canada. Ze legden er de gevolgen van de klimaatverandering vast. Op zondag 30 januari openen ze hun foto expositie Tegenpolen op landgoed Zonnestraal in Hilversum. De fotografen laten hun verdiensten aan de expositie en van het bijbehorende boek Tegenpool ten goede komen aan een biogasproject van ontwikkelingsorganisatie ICCO in India.


Een gebied waar extreme weersomstandigheden heersen, temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen en wind, sneeuw en ijs vrij spel hebben, vraagt extra maatregelen van de fotograaf en stelt eisen aan zijn apparatuur. De Boer en Rutting hanteren beide een herkenbare fotografiestijl, waarin de verschillende omstandigheden op de polen aan het licht komen. Rutting kreeg op Antarctica pinguïns en toeristen voor zijn lens, terwijl De Boer voornamelijk het leven vastlegde van de Inuit bij wie zij verbleef.


Het resultaat is een expositie van veertig foto's die dit jaar nog door heel Nederland zal reizen, onder andere op Oerol op Terschelling, in Utrecht en in Doesburg. De hele maand februari is de expositie op landgoed Zonnestraal in Hilversum te bezichtigen. Rutting en De Boer verzorgen het hele jaar door een aantal lezingen waarin zij spreken over hun fotografische ervaringen in de poolstreken. De opbrengst van de lezingen en de royalty's over het boek komen ten goede aan het project in India. Ook worden de foto's van de expositie aan het eind van het jaar geveild.


Van de opbrengst bouwt Adats, de lokale partnerorganisatie van het FairClimateFund, biogas-installaties voor arme families in een van de meest onderontwikkelde gebieden van India, het Kolar district in de deelstaat Karnataka. Binnenkort koken daar 18.000 gezinnen klimaatneutraal op duurzame energie. Vervuilde keukens en ongezonde leef-omstandigheden in huis behoren daarmee tot het verleden. Het gebruik van de installaties vermindert ook de CO2-uitstoot. Dat levert CO2-rechten op waarmee de expositie klimaatneutraal wordt gemaakt. Het FairClimateFund is onderdeel van ontwikkelingsorganisatie ICCO.


Sacha de Boer (1967) is freelance fotograaf en journalist. Sinds 2005 toont zij haar werk op diverse exposities. Het liefst fotografeert zij met bestaand licht. Haar Noordpoolfoto's verschenen in National Geographic en in het boek Gjoa Haven. Vorig jaar kwam het boek New-York Amsterdam uit, over kunstenaars in deze beide steden.


Raymond Rutting (1962) is fotograaf voor de Volkskrant. Zijn foto's verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften. In 1997 en 2004 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. In 2005 verscheen een overzicht van zijn werk, The Art of News; in 2007 gevolgd door Oog op Afrika.


Bron: ANP Pers Support


Website: Sacha de Boer


Website: Raymond Rutting