Translate

vrijdag 7 januari 2011

Arctica Debat – Finale van De Poolnacht van Groningen




Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: botsende belangen?!


14 januari 2011



Debatleider: Menno Bentveld


Deelnemers aan het debat:
Johan van der Gronden – Directeur WNF
Gertjan Lankhorst – CEO Gasterra en voorzitter Project Delta
Louwrens Hacquebord – Hoogleraar Arctische en Antarctische Studiën
Stientje van Veldhoven – Tweede Kamerlid D’66
Hugo von Meijenfeldt – Nederlands Klimaatgezant en plaatsvervangend Directeur Generaal Milieu bij Ministerie van Infrastructuur en Milieu


De waarde van de Noordpool is op verschillende manieren te benoemen: een kwetsbaar ecosysteem dat bepalend is voor het klimaat op aarde of een schatkist van fossiele brandstoffen die langzaam bereikbaar wordt door het terugtrekkende ijs. Welke rol speelt Nederland? Of is die rol al bepaald doordat een groep Nederlandse bedrijven met Rusland overeenkomsten sluit over het plaatsen van boringen in het Noordpoolgebied? Het slotdebat op 14 januari van het evenement De Poolnacht in Groningen staat in het teken van botsende belangen.


De relatie tussen ons land en de Noordpool verandert nu we op het punt staan mede-exploitant te worden van de voorraden die onder het ijs liggen. Vorig jaar reisde een ministeriële delegatie af naar Moermansk; inmiddels is er een Russisch-Nederlandse overeenkomst om langs de Noord-Siberische kust proefboringen te starten.


Moet de Nederlandse overheid voorwaarden stellen aan de economische activiteiten op de Noordpool? Duurzaamheidseisen formuleren? Pleiten voor een internationaal beheersplan? En wat zijn daarbij de rechten en plichten van de inheemse volken?


Gasuniegebouw, Concourslaan 17, 9727 KC Groningen






19:30 – 21:30 uur
Voorafgaand aan het debat is er een seminar en om 18:00 uur een buffet. De kosten voor het buffet bedragen €27,50 per persoon.
Aanmelden voor het seminar, buffet en debat is verplicht.


Bron: De Poolnacht