Translate

maandag 31 januari 2011

Poolgebieden: Noorwegen Viert Het "Nansen - Amundsen"-jaar

Dit jaar viert Noorwegen het "Nansen - Amundsen"-jaar om de poolreizigers Fridtjof Nansen (1861-1930) en Roald Amundsen (1872-1928) te eren. Er zijn van allerlei activiteiten gepland zoals museum-exposities, lezingen en expedities, niet alleen voor de Noren maar ook voor de toeristen. Lees verder...


Bron: Tourpress



zondag 30 januari 2011

Antarctica Maand In De Bibliotheek Van Genk

In februari wordt het een paar graden kouder in de Bibliotheek van Genk. Alles staat in het teken van Antarctica. Een prachtige fototentoonstelling, een lezing, een workshop en theater brengen de Zuidpool gevoelig dichterbij.


Antarctica, de expo
Fotografie: Hilde Vander Linden
1 tot 26 februari 2011
Bibliotheek, Galerij 3de verdieping


Antarctica, de lezing
Johan Lambrechts

Maandag 21 februari 2011 om 20u15
Bibliotheek, De Ontdekking


Paniek op Antarctica!
Familievoorstelling (6+)
Woensdag 2 februari om 14u00
Bibliotheek, De Ontdekking


Vaders en eieren
Familievoorstelling (10+)
Vrijdag 4 februari 2011 om 19u00
Cultuurcentrum C-Mine, Kleine Zaal


Ecopercussie
Workshop (12+)
Woensdag 23 februari 2011 om 14u00 - toonmoment om 16u00
Bibliotheek Genk, De Ontdekking




Meer weten?


Bibliotheek Genk
Stadsplein 3
3600 Genk
bibliotheek@genk.be - Tel. 089 65 35 35


Tickets?
uitingenk@genk.be - Tel. 089 65 44 80


Website: Bibliotheek Genk




zaterdag 29 januari 2011

Antarctica: Russen Boren Naar Nieuw Leven

Russische wetenschappers op Antarctica in Vostok station boren 4km diep door het ijs om het Vostokmeer te bereiken. De wetenschappers hopen in het meer nieuw leven te ontdekken. Lees verder...


Bron: De Volkskrant



vrijdag 28 januari 2011

Antarctica: Volg De MS Hanseactic




Je kan de MS Hanseactic, het expeditieschip van de bekende Hapag Lloyd Kreuzfarten naar en bij Antarctica volgen via webcams op het schip. De route van de MS Hanseactic:
Ushuaia, Falklandeilanden, South Georgia, de South Orkney eilanden, Antarctictisch Schiereiland, overschreiden van de Poolcirkel.


Website: Webcam MS Hanseactic



donderdag 27 januari 2011

Arctica: Europa Wil Verbod Op Zware Olie

Met een verhoogd aantal schepen in het Arctisch gebied, mogelijk gemaakt door de verandering van het klimaat, heeft het Europees parlement benadrukt dat er een verbod moet komen op zware olie in het Arctisch gebied om de bedreiging voor het milieu tegen te houden. Zware olie is een grotere bedreiging voor het milieu omdat het veel trager afbreekt in de natuur en zeker in het ijzige Arctische water. De resolutie is opgesteld door het comité van de Europese ministers van buitenlandse zaken.


Bron: Barents Observer



woensdag 26 januari 2011

Antarctica: Geluidsopname Van IJsberg Die In Stukken Breekt

De Universiteit van Washington heeft een geluidsopname gepubliceerd van de ijsberg 15A die in stukken breekt bij Antarctica. IJsberg 15A was 122km lang en 27km breed. Je vindt de geluidsopname via de link (bron) in het vakje "Listen to this".


Bron: Universiteit van Washington



dinsdag 25 januari 2011

Antarctica: Bart van Dijk Is Thuis

Zie ook bericht van vrijdag 31 december 2010: Antarctica: Politicus Gaat Kajakken


Na een weken lange reis naar Antarctica is de Nederlandse politicus weer thuis in Nederland. Je kan zijn avonturen helemaal herbeleven op zijn blog. Lees verder...


Blog: Bart van Dijk: kajakken bij Antarctica



maandag 24 januari 2011

Arctica: Spinneplant (Saxifraga flagellaris)




Deze foto van een Spinneplant (Saxifraga flagellaris) heb ik genomen tijdens mijn Arctica expeditie (juli-augustus 2008) op Svalbard.
De spinneplant komt voor in heel het Arctisch gebied, maar is zeldzaam. Nochtans wordt er geen gevaar gezien voor uitsterven. Het plantje is voornamelijk rood en wordt tussen 3 en 10 centimeter hoog. Elke steel heeft een bloem, zeer zelden twee.



zondag 23 januari 2011

2010 Warmste Jaar Ooit

Het jaar 2010 heeft het warmterecord van 1998 en 2005 geëvenaard, zegt de Wereld Meteorologische Organisatie, de WMO. Lees verder...


Bron: NOS



vrijdag 21 januari 2011

Poolgebieden: Foto Expositie Tegenpolen Van Sacha de Boer En Raymond Rutting

Dit is een origineel persbericht.


De fotografen Raymond Rutting en Sacha de Boer fotografeerden ieder een poolcirkel. Rutting fotografeerde verscheidene plekken op Antarctica. De Boer bezocht het uiterste noorden van Canada. Ze legden er de gevolgen van de klimaatverandering vast. Op zondag 30 januari openen ze hun foto expositie Tegenpolen op landgoed Zonnestraal in Hilversum. De fotografen laten hun verdiensten aan de expositie en van het bijbehorende boek Tegenpool ten goede komen aan een biogasproject van ontwikkelingsorganisatie ICCO in India.


Een gebied waar extreme weersomstandigheden heersen, temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen en wind, sneeuw en ijs vrij spel hebben, vraagt extra maatregelen van de fotograaf en stelt eisen aan zijn apparatuur. De Boer en Rutting hanteren beide een herkenbare fotografiestijl, waarin de verschillende omstandigheden op de polen aan het licht komen. Rutting kreeg op Antarctica pinguïns en toeristen voor zijn lens, terwijl De Boer voornamelijk het leven vastlegde van de Inuit bij wie zij verbleef.


Het resultaat is een expositie van veertig foto's die dit jaar nog door heel Nederland zal reizen, onder andere op Oerol op Terschelling, in Utrecht en in Doesburg. De hele maand februari is de expositie op landgoed Zonnestraal in Hilversum te bezichtigen. Rutting en De Boer verzorgen het hele jaar door een aantal lezingen waarin zij spreken over hun fotografische ervaringen in de poolstreken. De opbrengst van de lezingen en de royalty's over het boek komen ten goede aan het project in India. Ook worden de foto's van de expositie aan het eind van het jaar geveild.


Van de opbrengst bouwt Adats, de lokale partnerorganisatie van het FairClimateFund, biogas-installaties voor arme families in een van de meest onderontwikkelde gebieden van India, het Kolar district in de deelstaat Karnataka. Binnenkort koken daar 18.000 gezinnen klimaatneutraal op duurzame energie. Vervuilde keukens en ongezonde leef-omstandigheden in huis behoren daarmee tot het verleden. Het gebruik van de installaties vermindert ook de CO2-uitstoot. Dat levert CO2-rechten op waarmee de expositie klimaatneutraal wordt gemaakt. Het FairClimateFund is onderdeel van ontwikkelingsorganisatie ICCO.


Sacha de Boer (1967) is freelance fotograaf en journalist. Sinds 2005 toont zij haar werk op diverse exposities. Het liefst fotografeert zij met bestaand licht. Haar Noordpoolfoto's verschenen in National Geographic en in het boek Gjoa Haven. Vorig jaar kwam het boek New-York Amsterdam uit, over kunstenaars in deze beide steden.


Raymond Rutting (1962) is fotograaf voor de Volkskrant. Zijn foto's verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften. In 1997 en 2004 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. In 2005 verscheen een overzicht van zijn werk, The Art of News; in 2007 gevolgd door Oog op Afrika.


Bron: ANP Pers Support


Website: Sacha de Boer


Website: Raymond Rutting



donderdag 20 januari 2011

Antarctica: Cruise Reizen Gestopt










Door het verbod van zware stookolie bij Antarctica uitgevaardigd door de IMO (International Maritime Organisation), een organisatie die deel uitmaakt van de Verenigde Naties hebben de Holland America Line, Princess Cruises, Celebrity Cruises, Regent Seven Seas en Chrystal Cruises het continent Antarctica als bestemming geschrapt. Enkel de kleinere schepen die geen zware stookolie gebruiken, mogen nog naar Antarctica reizen.


Bron: Het Laatste Nieuws


De foto's hierboven van dergelijke kleinere schepen heb ik genomen in januari 2007 tijdens mijn expeditie op Antarctica. Menselijke aanwezigheid op Antarctica is beperkt tot 100 personen op dezelfde plaats. Het is dan ook aangeraden om met een zo klein mogelijke groep te reizen.



woensdag 19 januari 2011

Arctica: Wrak Van De Petrozavodsk Moet Weg

OP 11 mei 2009 liep het Russische schip Petrozavodsk tegen de rotsen bij Beren Eiland in het midden van een broedgebied van zeevogels. De 12 bemanningsleden werden gered, maar de kapitein en een ander bemanningslid werden vervolgd voor een overtreding van het zeerecht: dronkenschap tijdens dienst.
De Gouverneur van Svalbard heeft aangeraden het wrak van de Petrozavodsk daar weg te halen. Het wrak is in twee gebroken en valt uit elkaar. Aan boord zijn nog stoffen die gevaarlijk en giftig zijn voor het milieu en die niet of heel langzaam afbreken in de natuur. Deze stoffen kunnen de kans voor overleving van vissen, zeevogels en zeehonden verminderen. Daarom wil de Gouverneur van Svalbard, Odd Olsen Ingerø, dat die giftige stoffen uit het schip worden gehaald en dat het schip verwijderd wordt.


Bron: Barents Observer (11 mei 2009)


Bron: Barents Observer (11 maart 2010)


Bron: Barents Observer (13 januari 2011)



dinsdag 18 januari 2011

Antarctica: Whiskey Van Shackleton Naar Schotland

Zie ook bericht van vrijdag 13 augustus 2010: Antarctica: Shackletons Whiskey Eindelijk Ontdooid


Drie flessen van de Whiskey die vorig jaar boven gehaald werden uit het ijs bij de expeditie hut van Ernest Shackleton op Antarctica worden naar Schotland gestuurd naar Whyte & Mackay. De whiskey is van McKinlay and Co dat ondertussen door Whyte & Mackay is overgenomen. Whyte & Mackay is dan ook geïnteresseerd om een staal te krijgen van de whiskey. Lees verder...


Bron: De Volkskrant



zondag 16 januari 2011

Arctica: Britten En Russen Gaan Samen Naar Olie Boren

Het Britse BP en het Russische staatsbedrijf Rosneft gaan nauw samenwerken voor het boren naar olie aan de noordpool in drie gebieden. Lees verder...


Bron: De Tijd



zaterdag 15 januari 2011

Antarctica: Expedities (Laatste Update)

Zie ook bericht van zaterdag 4 januari 2010: Antarctica: Expedities (Update)


De drie expedities naar de Zuidpool zijn alle drie succesvol afgerond. Alle expedities zijn deze week zonder veel problemen tot bij de Zuidpool geraakt...




vrijdag 14 januari 2011

Antarctica Lezing Johan Lambrechts Op 16 Januari 2011


Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool.

Naar aanleiding daarvan trekt reisjournalist en auteur Johan Lambrechts van oktober 2010 tot eind 2011 met een geactualiseerde lezingenreeks Vlaanderen rond.

Ga mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Naar 4.000 kilometer sneeuw en ijs, en temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul.

Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit) hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, te beginnen met pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie. Wist je trouwens dat Roald Amundsen daar als 26-jarige nobele onbekende aan deelnam? Na een blik op de nieuwe Prinses Elisabethbasis wordt dieper ingegaan op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts gaat overmorgen door op zondag 16 januari 2011 om 11.00 uur in de Lazaruskapel in Rumst. Voor meer info contacteer de Bibliotheek van Rumst: tel. 03 888 92 47.

In de rechterkolom kun je klikken op een link naar de Antarctica lezingenkalender 2011.

Bij wijze van voorsmaakje kun je alleen via deze blog het boek ‘Antarctica’ aan de voordeelprijs van slechts 20 euro bestellen. (klik op de rode bol)


Website: Antarctica-lezingen door Johan Lambrechts



donderdag 13 januari 2011

Antarctica: Gemerkte Pinguïns Leven Korter

Uit een studie blijkt dat pinguïns die gemerkt zijn met een metalen bandje om hun vleugel gemiddeld korter leven en minder nageslacht voortbrengen dan pinguïns zonder zo'n bandje. Het onderzoek liep over 10 jaar. Lees verder...


Bron: De Morgen



woensdag 12 januari 2011

Antarctica: Wilco Van Rooijen Bereikt Top Van Mount Vinson

De Nederlander Wilco Van Rooijen heeft de top van Mount Vinson op Antarctica bereikt. Mount Vinson is met zijn 4884 meter de hoogste top van Antarctica. Wilco Van Rooijen heeft daarmee alle hoogste toppen van de zeven continenten bedwongen. Er staat in 2012 alweer een andere Antarctica expeditie op het programma van Wilco Van Rooijen. Lees verder...


Bron: RTV Utrecht



dinsdag 11 januari 2011

Noordpool: Magnetische Pool Verschuift

Naast de geografische Noordpool heeft de Aarde ook een magnetische Noordpool. De magnetische noordpool verschuift met een snelheid van 55 kilometer per jaar. Het kompas wijst naar de magnetische noordpool en de verschuiving van de magnetische noordpool heeft daarom nogal belangrijke gevolgen voor de luchtvaart. Lees verder...


Bron: Scientias



maandag 10 januari 2011

Antarctica Lezing Johan Lambrechts Op 12 Januari 2011


Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool.

Naar aanleiding daarvan trekt reisjournalist en auteur Johan Lambrechts van oktober 2010 tot eind 2011 met een geactualiseerde lezingenreeks Vlaanderen rond.

Ga mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Naar 4.000 kilometer sneeuw en ijs, en temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul.

Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit) hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, te beginnen met pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie. Wist je trouwens dat Roald Amundsen daar als 26-jarige nobele onbekende aan deelnam? Na een blik op de nieuwe Prinses Elisabethbasis wordt dieper ingegaan op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts gaat overmorgen door op woensdag 12 januari 2011 om 19.30 uur in het Raadhuis Lommel. Voor info: ccdeadelberg.be.

In de rechterkolom kun je klikken op een link naar de Antarctica lezingenkalender 2011.

Bij wijze van voorsmaakje kun je alleen via deze blog het boek ‘Antarctica’ aan de voordeelprijs van slechts 20 euro bestellen. (klik op de rode bol)


Website: Antarctica-lezingen door Johan Lambrechts



zondag 9 januari 2011

Arctica: Goud Gevonden Op Svalbard

Na maandenlange analyses van meer dan 3 ton materiaal gevonden op Svalbard hebben Canadese en Zweedse experts goud gevonden. Het Noorse goud mijn bedrijf Store Norske Gull AS werd in 2003 aangesteld om mogelijk goud te delven. Deze zomer werden er miljoenen geïnvesteerd in het boren waarbij 20 boringen werden uitgevoerd rond St.-Johnsfjord op de westkust van Spitsbergen en bij Ny-Ålesund.


Het is nog niet zeker of de hoeveelheid goud het delven winstgevend maakt. Morten Often, de CEO van Store Norske Gull AS kon nog niet bevestigen of er mijnen zullen opgezet worden. Hij zei wel dat de resultaten zo positief zijn, dat er volgende zomer zal verder gegaan worden met de exploratie.


Bron: Views And News From Norway



zaterdag 8 januari 2011

Arctica: Inuït Kunnen Niet Meer Jagen

Barry Smit van de Canadese Universiteit van Guelph heeft onderzoek gedaan over de gevolgen van de opwarming van de Aarde voor de plaatselijke inwoners in het Canadees Arctisch gebied, de Inuït. Door het smelten van het ijs kunnen de Inuït minder jagen omdat de dieren er wegtrekken. Daardoor moeten ze hun eten kopen in de supermarkt met als resultaat: overgewicht en slechte tanden. Lees verder...


Bron: PZC



vrijdag 7 januari 2011

Arctica Debat – Finale van De Poolnacht van Groningen




Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: botsende belangen?!


14 januari 2011



Debatleider: Menno Bentveld


Deelnemers aan het debat:
Johan van der Gronden – Directeur WNF
Gertjan Lankhorst – CEO Gasterra en voorzitter Project Delta
Louwrens Hacquebord – Hoogleraar Arctische en Antarctische Studiën
Stientje van Veldhoven – Tweede Kamerlid D’66
Hugo von Meijenfeldt – Nederlands Klimaatgezant en plaatsvervangend Directeur Generaal Milieu bij Ministerie van Infrastructuur en Milieu


De waarde van de Noordpool is op verschillende manieren te benoemen: een kwetsbaar ecosysteem dat bepalend is voor het klimaat op aarde of een schatkist van fossiele brandstoffen die langzaam bereikbaar wordt door het terugtrekkende ijs. Welke rol speelt Nederland? Of is die rol al bepaald doordat een groep Nederlandse bedrijven met Rusland overeenkomsten sluit over het plaatsen van boringen in het Noordpoolgebied? Het slotdebat op 14 januari van het evenement De Poolnacht in Groningen staat in het teken van botsende belangen.


De relatie tussen ons land en de Noordpool verandert nu we op het punt staan mede-exploitant te worden van de voorraden die onder het ijs liggen. Vorig jaar reisde een ministeriële delegatie af naar Moermansk; inmiddels is er een Russisch-Nederlandse overeenkomst om langs de Noord-Siberische kust proefboringen te starten.


Moet de Nederlandse overheid voorwaarden stellen aan de economische activiteiten op de Noordpool? Duurzaamheidseisen formuleren? Pleiten voor een internationaal beheersplan? En wat zijn daarbij de rechten en plichten van de inheemse volken?


Gasuniegebouw, Concourslaan 17, 9727 KC Groningen






19:30 – 21:30 uur
Voorafgaand aan het debat is er een seminar en om 18:00 uur een buffet. De kosten voor het buffet bedragen €27,50 per persoon.
Aanmelden voor het seminar, buffet en debat is verplicht.


Bron: De Poolnacht



donderdag 6 januari 2011

Antarctica: Satellietbeeld




Deze foto werd genomen door de NASA’s Earth Observing-1 (EO-1) satelliet op 13 december 2010. De locatie is Princess Ragnhild Coast op Oost-Antarctica. December is de periode wanneer op Antarctica de zomer begint en vanaf dan is de zon 24 uur per dag te zien. Maar de lage hoek waarin de zon in het begin van de zomer staat, geeft een speciaal beeld.


Bron: NASA



woensdag 5 januari 2011

Antarctica: Scotts Hut Gered




Precies 100 jaar nadat Robert Scott op Antarctica aankwam voor zijn fatale expeditie naar de Zuidpool, heeft de United Kingdom Antarctic Heritage Trust bekend gemaakt dat er genoeg geld is ingezameld om Scotts hut op Antarctica in goede staat te behouden.
De hut werd gebouwd op Cape Evans op Ross Eiland in 1911. Scott en zijn team kwamen op de Zuidpool aan in januari 1912, als tweede na het team van Roald Amundsen.
Scotts hut heeft al die jaren de warme zomers en koude winters moeten doorstaan en moet dringend gerepareerd en onderhouden worden. Er zijn zo'n 8000 artifacten vanuit Scotts tijd bewaard gebleven wat van Scotts hut een soort tijdcapsule maakt.
Om de hut te redden was er 3,5 miljoen pond nodig en dat bedrag is dus ingezameld.


Bron: The Herald



dinsdag 4 januari 2011

Antarctica: Expedities (Update)

Zie ook bericht van zaterdag 27 november 2010: Antarctica: Expedities


Ik wil hiermee een overzichtje geven van de situatie van de expedities die onderweg zijn naar de zuidpool.






maandag 3 januari 2011

Arctica: Win Een Expeditie Cruise Naar De Noordpool Voor Twee Ter Waarde Van 54000 Dollar (Update)

Sinds 1991 organiseert Quark Expeditions expeditie cruises naar de Noordpool. In 2011 viert Quark Expeditions 20 jaar Noordpool cruises. Om dat te vieren geeft Quark Expeditions een expeditie cruise voor twee personen weg ter waarde van 54000 dollar.
Wat moet je doen om te winnen? Je moet je gewoon inschrijven op de website, de regels lezen en een verhaal schrijven over waarom jij die reis verdient en dan zoveel mogelijk mensen op jou laten stemmen. De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen, waar je ook woont in de wereld. Degene die de meeste stemmen heeft, wint deze unieke reis en wordt tevens de officiële blogger van de reis. Ondertussen zijn er al heel wat mensen ingeschreven dus de concurrentie wordt groter. De wedstrijd is op 1 december 2010 begonnen en wordt op 15 februari 2011 afgesloten.
De expeditie cruise op de nucleaire ijsbreker loopt van 23 juni 2011 tot 7 juli 2011. De Noordpool wordt bereikt na 4 tot 8 dagen naar gelang het weer en de toestand van het ijs.


Webiste: Blog Your Way To The North Pole


Webiste: Quark Expeditions


Video: Video van een vorige Quark expeditie cruise naar de Noordpool



zondag 2 januari 2011

Antarctica: Walvisvangst

Japanse walvisvaarders zijn zaterdag bij Antarctica slaags geraakt met milieuactivisten van Sea Shepherd. De activisten volgen de vloot walvisvaarders in de hoop de jaarlijkse walvisjacht te ontregelen. Lees verder...


Bron: Nieuws.nl