Translate

woensdag 22 december 2010

Antarctica: Princess Elisabeth Station Perscommuniqué

FEDERAAL WETENSCHAPSBELEID

Louizalaan 231 - B-1050 BRUSSEL Tel. 02 238 34 11 - Fax 02 230 59 12

www.belspo.be



Tweede golf van onderzoekers vertrekt naar het Princess Elisabeth Station op Antarctica

21 december 2010



Perscommuniqué

Tweede golf van onderzoekers vertrekt naar het Princess Elisabeth Station op Antarctica






Het eerste deel van de BELARE 2010-2011 expeditie naar het Princess Elisabeth Station op Antarctica loopt bijna ten einde. De onderzoekers die in november waren vertrokken zullen net voor Kerstmis terugkeren en plaatsmaken voor de volgende golf van onderzoekers die momenteel hun expeditie voorbereiden.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd tijdens het eerste deel van de BELARE 2010 – 2011 expeditie kaderde in het BELISSIMA project, gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid, waarbij de onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) de processen tussen de ijskap, de ijsplaat en de oceaan bestuderen en ijsmassaveranderingen trachten te kwantificeren.

Het tweede deel van de BELARE 2010-2011 expeditie zal eerstdaags aanvangen. Een groep van 8 onderzoekers zal midden december via Kaapstad overvliegen naar de Princess Elisabeth Basis op Antarctica voor een onderzoekscampagne van 6 tot 7 weken.
Deze groep, een multidisciplinair team van biologen, meteorologen, geologen en geografen van de Université Libre de Bruxelles (ULB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université de Liège (ULg) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), zal verder onderzoek uitvoeren in het kader van 5 andere lopende onderzoeksprojecten die eveneens gefinancierd worden door het Federaal Wetenschapsbeleid. Het zijn de projecten SAMBA, BELDIVA, BELATMOS, GIANT/LISSA en HYDRANT.

Het onderzoek behelst verschillende thema’s zoals de studie van meteorieten, de biodiversiteit van micro-organismen, de chemie van de atmosfeer en het klimaat, de hydrologische cyclus en de geodesie en de diepe structuur van Antarctica.
Onderzoek op de Zuidpool is steeds sterk internationaal getint en ook deze projecten zijn hier geen uitzondering op. Onze Belgische onderzoekers zijn dan ook vergezeld door collega’s uit Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en het Groothertogdom Luxemburg.

De Princess Elisabeth basis wordt beheerd door het Poolsecretariaat, een Staatsdienst met afzonderlijk beheer die ressorteert onder het Federaal Wetenschapsbeleid en sinds april 2010 operationeel is.

Bijkomende informatie over de onderzoekprojecten kan gevonden worden op :
http://www.belspo.be/belspo/BePoles/science/station/index_en.stm

Contactpersonen :

Dhr Frank Monteny, Directeur onderzoeksprogramma’s, Tél : 02/238 34 92 Email: frank.monteny@belspo.be

Dhr David Cox, Programmabeheerder, Tél: 02/238.34.03, Email: mailto:david.cox@belspo.be

Mevr. Gisèle Roulleaux, Directeur a.i. Poolsecretariaat, Tel : 02/238 34 43, Email : gisele.roulleaux@belspo.be