Translate

donderdag 18 november 2010

Antarctica: Nieuwe Finse Expeditie

De 17de Finse expeditie naar Antarctica zal op 25 november 2010 vertrekken naar Antarctica. De expeditie groep bestaat uit 10 leden, waarvan 5 wetenschappers van het Finse Meteorologisch Instituut en de Universiteit van Helsinki, een dokter, een ingenieur, een kok, een planner van FINNARP Logistics en de expeditieleider: Mika Kalakoski.
De voorraden en materieel van de expeditie wegen in het totaal bijna 3000kg, waarvan wetenschappelijke instrumenten 650kg voor hun rekening nemen. De rest bestaat uit materieel, voorraden en eten voor het Finse Aboa station op Antarctica.
De reis gaat per vliegtuig naar Kaapstad (Zuid-Afrika), daarna een vlucht naar Queen Maud Land op Antarctica en de laatste 1000km wordt afgelegd met een vliegtuig.
Op het programma van de Finse expeditie staat onder andere het onderhoud van de automatische systemen (Weer instrumenten, seismografen, en GPS) van het Aboa station. Ook worden de gegevens van die systemen opgenomen. Daarnaast wordt onder andere het weer op Antarctica bestudeerd, de atmosfeer, de uitwisseling van warmte tussen de sneeuw en de lucht, de eigenschappen van de sneeuw, de straling van de zon, de thermische straling en de impact van de Basen nunatak. De wetenschappers maken daarbij gebruik van drie onbemande vliegtuigjes, ballonnen, radar masten en turbulentie meters. De gletsjer en de meren onder het ijs dichtbij het Aboa station worden ook uitgebreid onderzocht. En natuurlijk worden er ook veld expedities opgezet.
De expeditieleden hebben een voorbereiding van een jaar achter de rug.


Bron: Finse Meteorologisch Instituut