Translate

woensdag 10 november 2010

Antarctica: BELARE 2010-2011 Onderweg




Persbericht

Datum: 09 november 2010

Bron: Belgische Federale Overheid

Een nieuwe Zuidpoolexpeditie, onder leiding van Alain Hubert, is begin november 2010 naar het Prinses Elisabeth-station vertrokken. De expeditie duurt vier maanden en maakt gebruik van de Zuidpoolzomer. Het team is samengesteld uit Belgische wetenschappers van verschillende disciplines: meteorologen, glaciologen en biologen.

De wetenschappers zullen voortwerken aan bestaande projecten. Zo zullen ze de ijsplateaus en de beweging en dynamiek van de ijskap op Antarctica bestuderen om de wetenschappelijke modellen te verbeteren. Ze zetten ook de succesvolle zoektocht naar meteorieten verder.

Dit seizoen zal de ploeg de efficiëntie van het intelligente energiebeheersysteem van het station kunnen testen. Dat systeem (smart grid) laat de basis werken met slechts een derde van het vermogen dat normaal nodig is voor dergelijke installatie. Verbeteringen aan het systeem, dat uitsluitend wind- en zonne-energie gebruikt, moeten helpen de nuluitstoot te bereiken.


Bron: Nieuwsbank


67 ton materiaal, voedsel, brandstof, en wetenschappelijk materiaal wordt via Zeebrugge met de Mary Arctica via Kaapstad naar Antarctica verscheept. Wat nemen ze zoal mee? Lees verder...


Bron: Website Prinses Elisabeth-station Antarctica