Translate

vrijdag 27 augustus 2010

Antarctica: Historische Stukken Van Scotts Zuidpool Expeditie Worden Geveild

De ski's, slee uitrusting, manuscripten en wetenschappelijke instrumenten van de Canadese wetenschapper Charles Seymour Wright die Robert Falcon Scott vergezelde op zijn reis naar de Zuidpool worden op 22 september 2010 bij Christie's geveild. Charles Seymour Wright ging in 1910 met Robert Scotts expeditie naar Antarctica mee in het support team. Wright zat in de groep die door Scott werd teruggestuurd naar het basiskamp op Cape Evans toen de expeditie op 85°15’ZB was, op 300 mijl van de Zuidpool. Toen Scott niet terugkeerde, nam Wright deel aan de zoekactie. Het was Wright die de tent van Scott zag uitsteken in het ijs en de bevroren lichamen van Scott en zijn teamleden vond.
De ski's, slee uitrusting, manuscripten en wetenschappelijke instrumenten van Wright zijn bij elkaar gebracht door Wrights kleinzoon en men verwacht dat de verzameling tussen de 200000 en 350000 euro zal opbrengen.
Charles Seymour Wright had een onderscheiden loopbaan als wetenschapper en bij de zeemacht. Wright ging nog tweemaal terug naar Antarctica, in 1960 en 1965 en is dan toch op de Zuidpool geraakt met een vlucht van de U.S. Navy. Hij overleed in 1975 op 88-jarige leeftijd.


Bron: Discovery