Translate

woensdag 28 juli 2010

Polar View

De Envisat satelliet van het European Space Agency (ESA) stuurt beelden door om informatie te verstrekken over de toestand van het ijs in de oceaan bij Antarctica. Deze informatie is nu in real time beschikbaar op een website (zie link hieronder). In de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica is er veel meer scheepvaart dan we denken: transport, wetenschappelijk onderzoek, visserij en toerisme. Maar het ijs verandert voortdurend en de ijsbergen vormen een ernstig gevaar.

Satelliet beelden van de Zuidelijke oceaan zijn de enige echte manier om tijdig informatie te krijgen over het zee ijs om een veilige vaart de garanderen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor kostenbesparing. Hoe langer en verder een schip moet rondvaren, hoe hoger de kosten en daaraan gekoppeld is de tijdwinst.

Al jaren voorziet ESA informatie in verband met navigatie, maar de nieuwe service is een enorme verbetering omdat de informatie op een website beschikbaar is. Het project heet Polar View. Polar View staat op het voorplan in zake observeren van en verspreiden van gegevens voor veilige scheepvaart in de poolgebieden voor het Europees Global Monitoring for Environment and Security (GMES). Het geheel wordt gecoördineerd door de British Antarctic Survey. De website zelf heeft de "2010 British Cartographic Society Avenza award for electronic mapping" al in de wacht gesleept.

Envisat is momenteel de satelliet die de meeste informatie verzorgt voor de Polar View website, maar ESA is nieuwe satellieten aan het ontwikkelen met de naam Sentinel. De Sentinel-1 satelliet zal de eerst volgende 15 jaar continue radar gegevens doorsturen onder andere ook voor het in kaart brengen van het zee ijs. Volgens de planning wordt de eerste Sentinel-1 satelliet in 2012 gelanceerd. Een paar jaar later zal de volgende gelanceerd worden.


Bron: ESA


Website: Polar View