Translate

zondag 30 juni 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Ice Fracture Modeller
Duration: Fixed Appointment (3 years)
Salery: £39,375 - £49,245 Per Annum
Location: Cambridge
Closing: 7 July, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 29 juni 2024

Arctic Circle Assembly 2024

Arctic Circle Assembly
The Arctic Circle Assembly: 17th-19nd October 2024
Location: Reykjavik, Iceland

The Arctic Circle is the largest network of international dialogue and cooperation on the future of the Arctic. It is an open democratic platform with participation from governments, organizations, corporations, universities, think tanks, environmental associations, indigenous communities, concerned citizens, and others interested in the development of the Arctic and its consequences for the future of the globe. It is a nonprofit and nonpartisan organization.

Website: Arctic Circle

Website: Arctic Circle Assembly 2024

Facebook: The Arctic Circle on Facebook

donderdag 27 juni 2024

XI SCAR Open Science Conference, Pucón, Chile, 2024 “Antarctic Science: Crossroads for a New Hope”

The Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) Open Science Conference 2024 “Antarctic Science: Crossroads for a New Hope” will be held in Pucón, Chile from 19-23 August 2024. The conference will a feature a comprehensive programme of plenary lectures, mini-symposia, parallel sessions, panel discussions, posters and various opportunities for social activities and excursions in and around beautiful Pucón.

The Open Science Conference, established over 20 years ago, has in many ways become the premier activity of SCAR that supports its mission to promote and facilitate international Antarctic and Southern Ocean science. These biennial meetings have become fertile ground for the exchange of the latest and highest profile Antarctic research outcomes and a place where future collaborations are born.

Website: Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) XI SCAR Open Science Conference

dinsdag 25 juni 2024

British Antarctic Survey (BAS): Project BIPOLE

  • Startdatum: 1 april 2022
  • Einddatum: 31 maart 2027

De klimaatverandering gaat aan de polen sneller dan in welke andere regio dan ook, waarbij het zee-ijs zich terugtrekt, gletsjers smelten en biotische gemeenschappen worden binnengevallen door subpolaire soorten. Deze veranderingen zijn van invloed op de manier waarop voedingsstoffen die het leven in zee ondersteunen, in deze omgevingen worden geleverd en verwerkt. Er is een duidelijke urgentie om de volledige implicaties op ecosysteemniveau van deze veranderingen te begrijpen, niet alleen voor de poolgebieden zelf, maar voor het bredere aardsysteem waarmee het nauw verbonden is.

Project BIOPOLE zal de afhankelijkheid van het aardsysteem en de mensheid kwantificeren van de natuurlijke toevoer en wereldwijde herverdeling van polaire voedingsstoffen. Het project zal veel van de belangrijkste milieuonderzoeksinstituten in het VK met elkaar verbinden, die met nationale en internationale partners zullen samenwerken om de nutriëntenvoorziening en ecosysteemprocessen aan beide polen te onderzoeken.

BIOPOLE zal drie belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Welke fysische, chemische en biologische processen wijzigen de nutriëntenbalans op weg van de bron naar het ecosysteem van de pooloceaan, en wat zijn hun gevoeligheden voor klimaatverandering?
  2. Wat is de invloed van ecosysteemprocessen op de nutriëntenbalans en verplaatsing van koolstof naar diepte in de polaire oceanen, en hoe kunnen deze in de toekomst veranderen?
  3. Hoe kan deze verplaatsing van koolstof naar diepte en de export van nutriënten in de toekomst veranderen en welke gevolgen zal dit hebben voor de wereldwijde oceaanvisbestanden en de wereldwijde koolstofcyclus?

Website: British Antarctic Survey (BAS)

maandag 24 juni 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Mechanical Maintenance and Plumbing Technician - Antarctica
Duration: Fixed Term Appointment (18 months)
Salery: £27,879 to £28,763 per annum
Location: BAS, Cambridge and Antarctica/South Georgia Islands
Closing: 25 June, 2024 11:59 pm

Sub-Ice Shelf Physical Oceanographer
Duration: Fixed Term Appointment (2.5 years)
Salery: £39,375 to £43,313 per annum
Location: Cambridge with the opportunity of fieldwork in Antarctica
Closing: 30 June, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 22 juni 2024

Expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’

Momenteel loopt in het MAS in Antwerpen de expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’, over het ongelooflijke avontuur van de Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache.

Een bijhorende catalogus is er niet, maar wél een spannend non-fictie boek: ‘Antarctica – De Belgen op de pool’ van Johan Lambrechts. Geïllustreerd met meer dan 170 originele documenten en foto’s.

Lees hier een fragment.

Verkrijgbaar in de MAS-shop, of via bol.com

Info expo: MAS Antwerpen

vrijdag 21 juni 2024

2041 Foundation

De 2041 Foundation werd opgericht door poolreiziger en milieuactivist Robert Swan, OBE (Order of the British Empire), de eerste persoon die zowel naar de Noord- als de Zuidpool liep. Swan heeft zijn leven gewijd aan het behoud van Antarctica door het bevorderen van recycling, hernieuwbare energie en duurzaamheid om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.

Website: 2041 Foundation

dinsdag 18 juni 2024

Onbekend Roofdier Gevonden Op Groenland

Wetenschappers hebben fosiele resten gevonden van een onbekend roofdier op Groenland. Lees verder...

Bron: MSN

maandag 17 juni 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Associate Project Management Apprenticeship
Duration: Fixed term appointment (2 years)
Salery: £23,828 per annum
Location: Cambridge
Closing: 21 June, 2024 11:59 pm

UK Project Coordinator
Duration: Fixed term appointment (2 years)
Salery: £28,498 to £29,922 per annum
Location: Cambridge
Closing: 23 June, 2024 11:59 pm

UK Estates Project Administrator
Duration: Fixed term appointment (2 years)
Salery: £23,328 to £24,154 per annum
Location: Cambridge
Closing: 23 June, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 15 juni 2024

Expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’

Op vrijdag 21 juni opent in het MAS in Antwerpen de expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’, over het ongelooflijke avontuur van de Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache.

Een bijhorende catalogus is er niet, maar wél een boek: ‘Antarctica – De Belgen op de pool’ van Johan Lambrechts. Verkrijgbaar in de MAS-shop, of via amazon.nl, bol.com en standaardboekhandel.be

Info expo: MAS Antwerpen

vrijdag 14 juni 2024

NASA-analyse Ziet Een Piek Van Het Zeeniveau In 2023

Het mondiale gemiddelde zeeniveau is tussen 2022 en 2023 met ongeveer 0,76 centimeter gestegen, een relatief grote sprong die vooral te wijten is aan het opwarmende klimaat en de ontwikkeling van een sterke El Niño. De totale stijging komt overeen met het leeglopen van een kwart van Lake Superior in de oceaan in de loop van een jaar.

Deze door NASA geleide analyse is gebaseerd op een dataset op zeeniveau met meer dan 30 jaar aan satellietwaarnemingen, te beginnen met de Amerikaans-Franse TOPEX/Poseidon-missie, die in 1992 werd gelanceerd. De Sentinel-6 Michael Freilich-missie, die in november 2020 werd gelanceerd , is de nieuwste in de reeks satellieten die hebben bijgedragen aan dit zeeniveaurecord.

Uit de gegevens blijkt dat het mondiale gemiddelde zeeniveau sinds 1993 in totaal ongeveer 9,4 centimeter is gestegen. Het tempo van deze stijging is ook versneld, meer dan verdubbeld van 0,18 centimeter per jaar in 1993 naar het huidige tempo van 0,42 centimeter per jaar.

Bron: NASA

donderdag 13 juni 2024

Noordpoolgebied Zee-ijs Mei 2024

De zee-ijsbedekking in het Noordpoolgebied in mei 2024 werd gekenmerkt door een ongewoon vroege opening van de oostelijke Hudsonbaai. Over het geheel genomen was het tempo van de achteruitgang in het Noordpoolgebied deze maand bijna gemiddeld. Op Antarctica was de seizoenstoename van de hoeveelheid ijs langzamer dan gemiddeld, maar de omvang begin juni blijft aanzienlijk hoger dan de recordbrekende lage omvang rond deze tijd vorig jaar.

De gemiddelde omvang van het zee-ijs in de Noordpool voor mei 2024 bedroeg 12,78 miljoen vierkante kilometer, wat op de twaalfde plaats staat van het laagste niveau in 2007 in het passieve microgolfsatellietrecord. Vanaf begin juni ligt de omvang ruim onder het gemiddelde in de Hudsonbaai en iets onder het gemiddelde elders. Sommige kustgebieden rond de Noordelijke IJszee beginnen zich te openen, vooral in de Beaufort- en Chukchi-zee.

Bron: National Snow & Ice Data Center (NSIDC)

woensdag 12 juni 2024

Gegevens Verzameld Door Touroperators In Antarctica Versterken De Veiligheidsmaatregelen Voor Wilde Dieren Langs Het Schiereiland

Het Voluntary Cetacean and Pinniped Sightings (V-CaPS) programma dat in 2022 werd gelanceerd door de International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO) vraagt ​​veldpersoneel op IAATO geleide schepen om hun observaties van walvissen en zeehonden te documenteren en deze gegevens met de vereniging te delen om een beeld te krijgen van de aanwezigheid van wilde dieren rond het westelijk Antarctisch Schiereiland en de Zuidelijke Shetlandeilanden.

Gegevens verzameld sinds de start van het programma in het Antarctische seizoen 2022-2023 hebben al de creatie van verbeterde bescherming voor walvissen ondersteund, gevolgd door alle IAATO-operatoren op het Antarctisch Schiereiland, en dat blijft het geval. Deze omvatten een proefuitbreiding van de walvisvertragingszone in de Gerlache Strait, ingesteld door de IAATO in 2019, en een nieuwe vertragingszone rond de Zuidelijke Shetlandeilanden en de Elephant Island-groep in 2023.

Bron: International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO)

maandag 10 juni 2024

Klimaat Omslagpunt

Deskundigen dringen aan op een herziening van het beleid om de risico’s van omslagpunten in het klimaat aan te pakken.

De autoriteiten moeten robuuster beleid ontwikkelen om de potentiële gevolgen aan te pakken van klimaatomslagpunten die het klimaatsysteem dreigen te destabiliseren, aldus een nieuwe beleidsbrief uit Finland.

Het rapport is opgesteld door het Atmosfeer- en Klimaatcompetentiecentrum (ACCC) van de Academie van Finland, een orgaan dat wordt gecoördineerd door de Universiteit van Helsinki, het Finse Meteorologisch Instituut, de Universiteit van Tampere en de Universiteit van Oost-Finland.

Bron: The Barents Observer

zondag 9 juni 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Palaeo Ice Sheet Modeller
Duration: Open-ended appointment
Salery: £48,802 to £53,682 per annum
Location: BAS Cambridge
Closing: 12 June, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

vrijdag 7 juni 2024

USS Nautilus Eerste Duikboot Bij De Noordpool

De USS Nautilus was in 1958 de eerste duikboot die de Noordpool bereikte. Lees verder...

Bron: Historiek

donderdag 6 juni 2024

Antarctica Luchtfoto's

Onderzoekers hebben door middel van oude luchtfoto's van Antarctica een gebied op Antarctica ontdekt dat in 85 jaar niet veranderd is. Lees verder...

Bron: Scientias

woensdag 5 juni 2024

Svalbard Nieuwe Richtlijnen Voor Vuurwapens Ter Bescherming Van IJsberen

De gouverneur van Spitsbergen heeft de richtlijnen voor vuurwapens ter bescherming van ijsberen herzien.

De herziene richtlijnen zijn een formalisering en verduidelijking van eerdere praktijken in verband met regels voor het gebruik van wapens voor de bescherming van ijsberen.

Er is onder meer verduidelijking over wie een revolver mag gebruiken voor de bescherming van ijsberen, evenals verduidelijkingen over de tijdelijke invoer van vuurwapens voor de bescherming van ijsberen voor buitenlandse burgers.

Website: Governor of Svalbard

Link: The Governor of Svalbard's guidelines for firearms and protective and scaring equipment against polar bears (PDF)

dinsdag 4 juni 2024

Oceaanwater Onder Gletsjer Op Antarctica

Satellietgegevens tonen aan dat het warme zeewater onder het ijs de Thwaites-gletsjer op Antarctica nog sneller doet smelten dan tot nu toe gedacht. Lees verder...

Bron: Scientias

zondag 2 juni 2024

Vacancies British Antarctic Survey

Agricultural Plant Mechanic - Antarctica
Duration: Summer contracts up to 6 months and Wintering contracts up to 22-month contracts
Salery: £27,879 to £28,763 per annum
Location: Rothera, Traverse, or Halley Research Station
Closing: 3 June, 2024 11:59 pm

Agricultural Plant Operator - Antarctica
Duration: Summer contracts up to 6 months and Wintering contracts up to 22-month contracts
Salery: £27,879 to £28,763 per annum
Location: Rothera, Traverse, or Halley Research Station
Closing: 3 June, 2024 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

zaterdag 1 juni 2024

Arctic Race Of Norway 2024

De route van de Arctic Race of Norway 2024 is bekend gemaakt. De wielerwedstrijd gaat door van 4 tot 7 augustus 2023. Er zijn 4 etappes:

  • Stage 1 - Bodø > Rognan, 156km
  • Stage 2 - Beiarn > Fauske, 175km
  • Stage 3 - Tverlandet > Sulitjelma (Jakobsbakken), 155km
  • Stage 4 - Glomfjord (Meløy) > Bodø, 156km

Website: Arctic Race Of Norway