Translate

maandag 20 februari 2012

Pool Tot Pool Persbericht

PERSBERICHT

Nova Zembla – Pinguïns - Dinosauriërs, Sneeuw & ijs, alsook Belgisch onderzoek op Antarctica.

Publiekslezingen- en Informatiedag over Noord- en Zuidpoolgebieden.

17 maart 2012




Pool tot Pool




Pool tot Pool is een jaarlijkse publieks-lezingendag in maart; met publiekslezingen over het Arctisch gebied rond de Noordpool en de wereld van de Zuidpool op en rond Antarctica.
De film Nova Zembla heeft ons onlangs verrast. Het is een film zonder weerga over een verhaal dat in ons DNA verankerd zit; een verhaal met een Vlaamse basis en een Nederlandse uitvoering.

In samenwerking met Museum Volkenkunde in Leiden organiseert Stichting Pool tot Pool een dag rond vijf aansprekende sprekers die hun werk in sneeuw, ijs onder de middernachtzon komen toelichten.

Op zaterdag 17 maart 2012 staan uiteraard Nova Zembla en de overwintering van Willem Barentsz en Gerrit de Veer centraal. Maar ook dinosauriërs op Spitsbergen of pinguins in het zuidpoolgebied komen aan bod – net als het veelbelovende Belgische onderzoek dat met het zero-emision Prinses Elisabeth Station een nieuwe fase in Antarctisch onderzoek inluidt. Prof. Frank Pattyn uit Brussel komt het toelichten. Het belooft een gevarieerde en spannende dag te worden. Voor extra informatie over de verschillende onderwerpen en de sprekers zie: www.pooltotpool.nl


Toerisme en klimaatverandering
De dag staat in het teken van (sub) polaire gebieden en voorziet in een informatie behoefte bij poolreizigers en pool-ge?nteresseerden van alle leeftijden. Onder invloed van alle berichten over klimaatverandering en smeltend ijs reizen steeds meer toeristen (nu het nog kan) af naar polaire gebieden.


Reiservaringen delen
Over de dag verspreid zullen vijf sprekers een voordracht geven over hun werk en onderzoek in koude regionen – steeds met behulp van lichtbeelden en op populair-wetenschappelijk niveau.
Ruime pauzes met genoeg koffie en thee geven bezoekers de kans om onderling ervaringen en kennis uit te wisselen.


School-excursie
Leerlingen van het St Michael College in Zaandam zullen presentatietafels inrichten om te laten zien aan welke polaire onderwerpen zij gewerkt hebben. De school organiseert sinds enkele jaren een school-excursie naar Spitsbergen. De leerlingen schrijven profielwerkstukken over hun reis.
Vorig jaar hebben leerlingen zich verdiept in 3D presentaties van hun onderzoek en in 2009 won een van hen al eens de KNAW-prijs voor het beste profielwerkstuk. Middels deze prijs probeert de Academie van Wetenschappen middelbare scholieren te stimuleren zich te interesseren voor wetenschappelijk onderzoek.


Boeken
Auteurs en fotografen van poolgebieden presenteren hun nieuwste boek op dit evenement.
Jaarlijks komt een breed scala aan boeken over poolgebieden op de markt. In 2012 zal Johan Lambrechts wederom aanwezig zijn met zijn nieuwste uitgave over Belgen op de Zuidpool.


Publiekslezingendag Pool tot Pool
17 maart 2012
Museum Volkenkunde, Leiden, Nederland

Meer informatie of aanmelden: www.pooltotpool.nl