Translate

zondag 20 februari 2011

Antarctica: Nieuwe Fossielen Van Dinosaurus Gevonden

Paleontologen hebben op Mount Kirkpatrick in de Centraal Trans-Antarctische Bergketen fossielen gevonden van primitieve dinosaurussen die 200 miljoen jaar oud zijn. Dat was de tijd dat Antarctica nog een bosgebied was. Het was William Hammer van het Augustana College die de vondst deed. Het gaat hier over een 1,2m-1,5m grote dino die op twee benen springt en verwantschap heeft met de fabrosaurus of heterodontosaurus, voorlopers van de spectaculaire reuze dinosaurussen als de stegosaurus en ankylosaurus.


Mount Kirkpatrick was ook de plaats waar William Hammer en zijn collega's de eerste fossielen vonden van een dinosaurus in 1990. Het ging toen om een cryolophosaurus van 6,6m groot.


De nieuwe vondst kan leiden tot het invullen van de ontbrekende schakels in de evolutie van de dinosaurus en het Antarctisch gebied. Het zijn de schakels van uit de tijd dat de dinosaurus pas begon met de overheersing op de Aarde.


Zoeken naar fossielen op Antarctica is extreem moeilijk omdat er maar een korte tijd, zo'n 3 maanden, kan gezocht worden voor de winter begint. In 2003 bijvoorbeeld moest William Hammer eerder dan verwacht terugkeren omdat er zeer slecht weer was. Het gaat hier om een gebied wat nog niet echt veel is onderzocht en bij elke terugkeer wordt er wel een nieuwe soort ontdekt.


Website: Discovery News