Translate

zaterdag 30 juni 2012

Pool-tot-Pool 2013

Pool-tot-Pool is de jaarlijkse publieks-lezingendag in maart en gaat door op 16 maart 2013. De eerste spreker voor Pool-tot-Pool 2013 is bekend. Het is Drs. Lucia van Geuns. Zij heeft onderzoek gedaan naar de noodzaak van Arctische olie en gas.

Website: Pool-tot-Pool


Pool-tot-Pool is nu ook te vinden op Facebook:

Facebook: Pool-tot-Pool

vrijdag 29 juni 2012

Arctica: Noordelijke Zeeroute IJsvrij

Het ijs rond de Noordpool is dit jaar sneller gesmolten dan ooit te voren sinds de eerste metingen. Met de ijsvrije noordelijke zeeroute zijn vorige week al de eerste twee tankers (Indiga, Varzuga) uit de haven van Moermansk (Arctisch Rusland) vertrokken om nederzettingen langs de kust van Siberië van olie te voorzien. De Indiga en de Varzuga worden begeleid door de nucleaire ijsbrekers Vaigach en Yamal.

Vorige week was volgens het US National Snow and Ice Data center de gemiddelde hoeveelheid ijs rond de Noordpool 10,62 miljoen vierkante kilometer onder het gemiddelde van 2010.


Bron: Barents Observer


Smeltend ijs in het Noordpoolgebied: foto genomen tijdens mijn Arctica expeditie Juli-Augustus 2008 ten westen van Edgeoya (78°59'NB-23°10'OL).




donderdag 28 juni 2012

Groenland: Walvisvangst

Groenland mag van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) elk jaar een aantal walvissen vangen om aan de behoeften van de plaatselijke bevolking te voldoen. De Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) en het Animal Welfare Institute zeggen dat heel wat van het walvisvlees aan toeristen wordt geserveerd en in de supermarkt belandt. Lees verder...


Bron: Trouw

woensdag 27 juni 2012

Snow, Water, Ice, Permafrost in the Arctic (SWIPA)

200 wetenschappers en experts hebben meegewerkt aan de Snow, Water, Ice, Permafrost in the Arctic (SWIPA) beoordeling. De SWIPA beoordeling toont aan dat er in de laatste tientallen jaren in het Noordpoolgebied de hoogste temperatuur is gemeten sinds de periode dat de metingen daar begonnen.


Bron: Arctic Council


Rapport (Engels): SWIPA Scientific Assessment Report (114MB PDF)




dinsdag 26 juni 2012

Arctica: Nederlands Onderzoek

Zie ook bericht van woensdag 30 mei 2012: Arctica: Nederlands Poolstation


Het Nederlands poolstation in Ny-Ålesund, Svalbard, is nog maar een paar weken open en er zijn al een heel aantal filmpjes gepost over het werk van de Nederlandse onderzoekers.


Website: poolstation.nl




zondag 24 juni 2012

Antarctica: Keizerspinguïn In Gevaar

De keizerspinguïn is het meest bekend geraakt door de films "Happy Feet" en "March of the Penguins". Daardoor zijn ze zeer populair geworden. Maar er is slecht nieuws want volgens onderzoekers zal het aantal keizerspinguïns tegen 2100 met 80 tot 90 percent dalen.


Bron: De Morgen




zaterdag 23 juni 2012

Antarctica: Onderzoek Met Zeeolifanten

Onderzoekers hebben zeeolifanten bij Antarctica uitgerust met zenders om ze 9 maanden te volgen. Uit het onderzoek bleek dat het ijs minder snel smelt dan gedacht. Lees verder...


Bron: De Telegraaf

vrijdag 22 juni 2012

Arctica: Greenpeace Actie Tegen Olieboringen

Actievoerders van Greenpeace hebben actie gevoerd bij Shell tegen de olieboringen die Shell in het Arctisch gebied wil uitvoeren. Lees verder...


Bron: Greenpeace




donderdag 21 juni 2012

Arctica: IJs Smelt Meer

De hoeveelheid ijs in het Noordpoolgebied voor juni 2012 is onder het record van juni 2007 gezakt. Ook het record van september 2007 wordt nu bedreigd. Lees verder...


Bron: Knack

woensdag 20 juni 2012

Antarctica Kinband Pinguïns

Onderzoek van kinband pinguïns op Deception Eiland, Antarctica, heeft uitgewezen dat er 36 percent minder bezette nesten waren tussen 1991 en 2009. Er zijn verschillende oorzaken.
Deception Eiland is de meest bezocht plaats op Antarctica. Zo waren er 25000 bezoekers in 2007-2008, volgens de International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO). De kinband pinguïn kolonie van Bailey Head die gewoonlijk door 2000 tot 3500 mensen wordt bezocht, heeft een daling van 50 percent. De impact van de mens (toerisme en wetenschappers) moet dan ook beperkt worden.
De vermindering van de hoeveelheid krill kan ook een oorzaak zijn. Het aantal adelie pinguïns in de regio is namelijk ook aan het dalen. Het aantal ezelspinguïns die een meer variabel dieet hebben, blijft op peil. Overbevissing (krill) moet dus verminderd worden.
Zowel de kinband pinguïns, adelie pinguïns en ezelspinguïns leven op het Antarctisch Schiereiland waar de effecten van de verandering van het klimaat meer uitgesproken zijn. De mens moet dus met meer verantwoordelijkheid omgaan met fossiele brandstoffen.


Bron: Live Science


Antarctica, Brown Bluf, kinband pinguïn: foto genomen tijdens mijn Antarctica expeditie januari 2007.





dinsdag 19 juni 2012

Arctic Return Adventure Tour (Update)

Zie ook bericht van woensdag 3 juni 2012: Arctic Return Adventure Tour (Update)

Audun Tholfsen en Timo Palo hebben na 54 dagen en 1039km Svalbard bereikt. Ze zijn in goede gezondheid en alweer op weg naar huis.

De expeditie ging per ski maar ook per kayak van de Noordpool naar Longyearbyen, Svalbard. Je kan de hele expeditie herbeleven op de website.


Website: Arctic Return Adventure Tour

Antarctica Vroeger Warmer

15 tot 20 miljoen jaar geleden was het op Antarctica veel warmer dan men altijd heeft gedacht. Lees verder...


Bron: Scientias

maandag 18 juni 2012

Antarctica: Erfgoed

De Australische politieke groep "The Coalition" heeft zijn gewicht in de schaal gelegd om Antarctica op de lijst te krijgen van het werelderfgoed. De groep vindt dit noodzakelijk om te voorkomen dat daar mineralen worden gewonnen. Antarctica is te belangrijk op wereldvlak om verloren te laten gaan aan mijnbouw en vervuiling. Aldus Senator Bushby.


Bron: The Age


Antarctica, Hope Bay: foto genomen tijdens mijn Antarctica expeditie januari 2007.





zaterdag 16 juni 2012

Groenland Samenwerkingsovereenkomst Met EU

De Europese Unie heeft graag toegang tot de grondstoffen van Groenland: goud, zilver, lood en zink. Lees verder...


Bron: De Telegraaf

vrijdag 15 juni 2012

Antarctica: Biografische Regio's

Een studie in verband met de biogeografie van het complexe ecosysteem van Antarctica heeft 15 afgetekende regio's opgeleverd. De studie houdt rekening met de geografie, geologie, klimaat, flora en fauna van de ijsvrije gebieden van Antarctica. Het is de eerste keer dat er zo'n grootschalig beoordelingsprogramma is uitgevoerd van de biogeografie van Antarctica rekening houdend met aspecten zoals geografie, geologie en specifieke types van biodiversiteit. Het onderzoek stelde 38000 gegevens samen inclusief biologische zoals microben, ongewervelden, en planten.


Bron: Sci-News





donderdag 14 juni 2012

Antarctica: Vertrek Zuidpool Expeditie 1964

Met veel dank aan Alex den Haan (Client Services Manager, AcademicTransfer) publiceer ik graag de volgende link verwijzend naar het fotoarchief van het Algemeen Nederlands Persbureau.

Het gaat hier om een foto van de MS "Magga Dan" die in de haven van Antwerpen vertrok voor de Belgisch-Nederlandse Zuidpoolexpeditie van 1964.


Link: Antwerpen-Haven-Vertrek-Zuidpoolexpeditie

woensdag 13 juni 2012

Groenland: Commercieel Vissen Op zalm

De North Atlantic Salmon Conservation Organization (NASCO) heeft beslist dat er niet op zalm mag gevist worden bij Groenland voor commerciële doeleinden. Er werd ook beslist dat de jaarlijkse vangst op zalm beperkt moet blijven tot 20 ton per jaar en de zalm mag enkel gevangen worden voor eigen gebruik, dus niet voor de handel of export. De regel geldt voor 2012, 2013 en 2014.


Bron: PR Web

dinsdag 12 juni 2012

Antarctica: 35ste Meeting Antarctica Verdrag

Vanaf gisteren 11 juni tot 20 juni, 2012, zijn 300 afgevaardigden in Hobart, Tasmanië (Australië), bijeen voor de 35ste meeting in verband met het Antarctica verdrag.
Er worden nog veel meer activiteiten georganiseerd in Hobart en dat allemaal in het kader van het "Antarctic Centennial Year 2011-2012". Daarmee wordt gevierd hoe Tasmanië belangrijke inspanningen heeft gedaan voor Antarctica.


Website: The Antarctic Treaty Consultative Meeting (ATCM)


Website: Antarctic Centennial Year (ACY)

maandag 11 juni 2012

Arctica: Grote Schoonmaak

Het Rusland heeft een aanbesteding bekend gemaakt om de Arctische eilanden Franz Josef Land en Nova Zembla op te ruimen. Met de aanbesteding is een bedrag gemoeid van 37 miljoen euro en staat open voor Russische maar ook voor niet Russische ondernemingen.
Na een evaluatie in 2011 bleek dat er op de eilanden zo'n 250 duizend vaten olieproducten staan en ook nog eens een miljoen lege vaten. Dan zijn er nog het gereedschap, auto's, vliegtuigen, radar installaties en nog veel meer dat er ligt te roesten. Dat kan een ernstige bedreiging vormen voor het Arctisch milieu.


Bron: Barents Observer

zondag 10 juni 2012

Arctica: Dunner IJs Gevolgen Voor Zeevogels

Wetenschappers hebben gevonden dat het ijs in het noordpoolgebied zo dun is dat het zonlicht doorlaat. Hierdoor is er een vermeerdering van eencellige planten. Het probleem is dat dit weken te vroeg gebeurt. Voor zeevogels in het gebied is dat voedsel een noodzaak voor hun kuikens. Maar ze gaan dat voedsel missen. De veranderingen in het noordpoolgebied gaan te snel voor de dieren om zich aan te kunnen passen.


Bron: The Gardian


Drieteenmeeuwen: foto genomen tijdens mijn Arctica expeditie Juli-Augustus 2008 (Trygghamna, Ilsfjord 78°13'NB-13°53'OL).





Eidereenden: foto genomen tijdens mijn Arctica expeditie Juli-Augustus 2008 (Trygghamna, Ilsfjord 78°13'NB-13°53'OL).







zaterdag 9 juni 2012

Noordpool: Smeltend IJs - Strengere Winters

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat het smeltende noordpoolijs de winters in Europa en het oosten van de Verenigde Staten veel strenger kan maken. Lees verder...


Bron: De Morgen

vrijdag 8 juni 2012

Arctica: Tsjechisch Onderzoek

De Tsjechische Academie voor Wetenschappen heeft bekend gemaakt dat Tsjechische onderzoekers vanaf juli 2012 voor de vierde keer op expeditie vertrekken naar Svalbard. De Tsjechen bezoeken Svalbard al vanaf 2009. Ze zullen daar samenwerken met hun Poolse collega's om geodynamische fenomenen te bestuderen in het zuidwesten van Svalbard.


Bron: Visegrad Group


Pools onderzoeks station in de Hornsund Fjord, Svalbard: foto genomen tijdens mijn Arctica expeditie Juli-Augustus 2008.




donderdag 7 juni 2012

Arctica: Toendra Wordt Bos

Wetenschappers uit Finland en van de Universiteit van Oxford hebben een studie gemaakt van een gebied van 100000 vierkante kilometer toendra tussen Siberië en Finland waaruit blijkt dat de laatste 30 tot 40 jaar planten tot 2 meter gegroeid zijn. Deze bomen komen in de winter boven de sneeuw uit. Het gevolg van deze "verbossing" is dat er minder zonlicht wordt weerkaatst door de sneeuw in het Arctisch gebied. Bomen absorberen immers het zonlicht. Dit zou een temperatuurstijging in het Arctisch gebied kunnen veroorzaken van 1 tot 2 graden Celsius tegen het eind van de 21ste eeuw.

Bron: Science Daily


Toendra: foto genomen tijdens mijn Arctica expeditie Juli-Augustus 2008.




dinsdag 5 juni 2012

Noordpoolgebied: CO2

In het Noordpoolgebied, o.a. Alaska, Groenland, IJsland, werd de grens bereikt van 400 ppm CO2. Lees verder...


Bron: Trouw


maandag 4 juni 2012

Antarctica Expeditie Januari 2007: Ezelspinguïn

Deze opname van een ezelspinguïn heb ik gemaakt tijdens mijn Antarctica Expeditie in januari 2007 op Petermann Eiland.






zondag 3 juni 2012

Arctic Return Adventure Tour (Update)

Zie ook bericht van woensdag 9 mei 2012: Arctic Return Adventure Tour

Audun Tholfsen en Timo Palo hebben een paar dagen vast gezeten in zeer slecht weer rond 84º25'NB-34°OL. Ook zijn er enkele problemen geweest met materieel, maar dat is hersteld. Ze zijn nu terug onderweg.
Deze expeditie gaat per ski maar ook per kayak van de Noordpool naar Longyearbyen, Svalbard. Je kan dit team volgen via de website.


Website: Arctic Return Adventure Tour

vrijdag 1 juni 2012

Arctica: Groenland Warmterecord

In Narsarsuaq in Groenland werd op 29 mei 2012 24,8 graden gemeten. Het vorige record dateerde van 31 mei 1991 met 22,4 graden. Lees verder...


Bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie