Svalbard is een Noorse archipel die ongeveer 1000 km ten zuiden van de Noordpool ligt, een geïsoleerd deel van de wereld, maar een met een aanzienlijke minerale rijkdom. De eilanden zijn rijk aan minerale afzettingen, waaronder koper, zink, goud en zilver, en de eilanden zijn de thuisbasis van onderzoeksprojecten. Ondanks het ontbreken van een inheemse bevolking blijven de eilanden een van de meest noordelijk bewoonde gebieden ter wereld.
Het Svalbard-verdrag van 1920 gaf Noorwegen de soevereiniteit over de archipel, ook bekend als Spitsbergen, maar met bepaalde bepalingen, met name de dematerialisatie van de eilanden, die vooral van invloed was op de lokale steenkoolproductie.
Alle ondertekenaars van het verdrag zouden aan deze mijnbouw kunnen deelnemen, maar sinds 2012 zijn Rusland en Noorwegen de enige landen die aanwezig zijn op Spitsbergen. Ondanks de afnemende steenkoolreserves proberen beide naties voet aan de grond te houden in de archipel en zo hun politieke aanwezigheid in het noordpoolgebied te behouden.
Bron: Mining Technology