Uitzoeken wat er gaande is onder een kilometer vast Groenlands ijs is niet gemakkelijk voor wetenschappers, maar de opkomst en ondergang van "waterblaren" zou essentiële inzichten kunnen bieden in de diepe stroming van water en ijs, volgens naar een nieuwe studie.
Deze "waterblaren" vormen zich tussen de ijskap en het onderliggende gesteente, ontstaan doordat natuurlijke smeltwatermeren aan de oppervlakte door breuken in het ijs naar beneden stromen en holten vullen. Van daaruit dringt het water door in het drainagesysteem onder de gletsjer.
Wat onderzoekers nu hebben ontdekt, door een combinatie van veldmetingen, modellering en laboratoriumexperimenten, is dat deze blaren het ijs naar boven kunnen duwen terwijl ze zich vormen en ervoor zorgen dat het weer naar beneden valt als ze zich terugtrekken.
Dat betekent dat ze kunnen worden gebruikt om de doorlaatbaarheid te schatten - de efficiëntie van de waternetwerken die zich vormen tussen het ijs en het onderliggende gesteente - en om beter te begrijpen hoe meer smelten als gevolg van klimaatverandering de algehele stabiliteit van de ijskap kan beïnvloeden.
Bron: Science Alert