Een uitgelekte versie van het nieuwste wetenschappelijke rapport van het Intergouvernementeel Panel van de VN inzake klimaatverandering waarschuwt voor dreigende, potentieel catastrofale omslagpunten voor het smelten van het zee-ijs in de Noordpool, de dooi van de toendra, de savannisering van het Amazone-regenwoud en andere planetaire milieudrempels waarboven herstel mogelijk onmogelijk is.
Maar wat zijn omslagpunten, en hoe bepaal je wat ze veroorzaakt, of wanneer ze zullen optreden? Bij het bestuderen van een uitgestrekte regio, zoals het noordpoolgebied, wordt het beantwoorden van deze vragen ontmoedigend moeilijk, omdat complexe positieve feedbacklussen (die de gevolgen van klimaatopwarming versterken) en negatieve feedbacklussen (die ze vertragen) met elkaar botsen.
In het noordpoolgebied is een werkdefinitie van een klimaatomslagpunt wanneer bijna al het zee-ijs in de zomer verdwijnt, waardoor een blauwe oceaangebeurtenis ontstaat. Maar pogingen om te modelleren wanneer een Blue Ocean Event zal plaatsvinden, stuitten op chaotische en complexe feedbackloopinteracties.
Bron: Mongabay