maandag 29 februari 2016

International Antarctic Expedition 2016

Robert Swan is de eerste mens die te voet zowel de Zuidpool als de Noordpool bereikte. In het kader van 2041 organiseerde Robert Swan in 2003 de eerste Antarctic Expedition naar Antarctica. Elk jaar organiseert Robert Swan een IAE. Na de gebruikelijke voorbereidingen gaat de International Antarctic Expedition 2016 (IAE 2016) met Robert Swan naar Antarctica. De IAE 2016 gaat door van 13 maart 2016 tot 25 maart 2016.

Website: 2041

Website: IAE 2016

Robert Swan 2041 IAE 2015 Expedition Film


zondag 28 februari 2016

IJs Op De Noordpool Naar Dieptepunt

Het zee-ijs op de Noordpool neemt af en stevent af op een historisch dieptepunt. Lees verder...

Bron: Het Laatste Nieuws

zaterdag 27 februari 2016

Gigantische Loopvogel Op De Noordpool

Onderzoekers hebben fossiel bewijs gevonden dat zo'n 53 miljoen jaar geleden een gigantische Gastornis op de Noordpool leefde. Lees verder...

Bron: Het Laatste Nieuws

vrijdag 26 februari 2016

Bezorgdheid Over IJs Op Antarctica

Wetenschappers zijn bezorgd over de stabiliteit van het ijs op Antarctica.
Lees verder...

Bron: De Morgen

donderdag 25 februari 2016

Einde Belgische Expeditie Op Antarctica

Terwijl alle expeditieleden van het Belgische team vertrokken zijn uit het Belgische Prinses Elisabeth Station op Antarctica, is Alain Hubert met enkele anderen ter plaatse moeten blijven. Hubert had toestemming om het station te bezoeken om een inventaris te maken. Lees verder...

Bron: De Standaard

woensdag 24 februari 2016

Arctic Race Of Norway 2016

Van 11 tot 14 augustus 2016 gaat de "Arctic Race Of Norway" door, een wielerwedstrijd in het hoge noorden van Noorwegen.

Website: Arctic Race Of Norway 2016



dinsdag 23 februari 2016

Pool tot Pool Lezingendag 12 maart 2016 (NOG ENKELE PLAATSEN)



PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen. Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven. Er zijn op dit moment vijf sprekers bekend gemaakt.

Sprekers


Dr. Stef Bokhorst. Hij is net terug van Antarctica en zal op Pool tot Pool een lezing geven. Wanneer u denkt aan Antarctische dieren, denkt u waarschijnlijk aan pinguïns, robben en walvissen. Maar er zijn ook landdieren. Over deze landdieren zal Stef Bokhorst spreken. Bokhorst is verbonden aan de VU in Amsterdam en was te zien in het TV-programma Klokhuis en het wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.



Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.

Dr. Maarten Loonen. Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving en organiseerde de 'Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen'. Op Pool tot Pool zal Maarten Loonen vertellen over de expeditie die afgelopen jaar augustus plaats vond.

Professor Rene van der Wal is Professor of Ecology van Aberdeen University. Sinds 1997 reist Van der Wal elk jaar naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de vegetatie in Semmeldalen. Hij heeft daarom een goed overzicht op de vegetatie van Spitsbergen. Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat van de SEES-reis, zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie in Rosenbergdalen bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. Rene van de Wal zal ook hierop in gaan.
De lezing zal in het Nederlands zijn.



Mari Boine kreeg internationale bekendheid en veel waardering voor haar hedendaagse interpretatie van joik. Zij tekende ook voor de zang in Beyond Sleep en had de eer om met haar zangkunst onlangs het Internationale Film Festival Rotterdam te openen.
We hebben Mari Boine bereid gevonden speciaal voor Pool tot Pool naar Leiden te komen en haar kennis over joik met ons te delen. Uiteraard zal ze voorbeelden en interpretaties live zingen.



De 2016 editie van Pool tot Pool gaat door op 12 maart 2016 in het Museum Volkenkunde te Leiden (Steenstraat 1, 2300 AE Leiden, Nederland)

Website: www.pooltotpool.nl

maandag 22 februari 2016

Laatste Vlucht Van Een C-17A Naar Antarctica

De Australische luchtmacht heeft dit seizoen gebruik gemaakt van een C17-A Globemaster om zwaar materieel en personeel over te vliegen naar Antarctica. Het vliegtuig kan 20 ton vervoeren naar Antarctica zonder bij te tanken. Het seizoen op Antarctica is bijna voorbij en de laatste vlucht zit erop.
De C17-A is het grootste vliegtuig dat ooit op Antarctica is geland. Vroeger werden zulke grote vrachten vervoerd per schip en dat kon weken duren.

Bron: ABC



zondag 21 februari 2016

Antarctic Pavilion

Het Organiserend Comité van de Eerste Antarctica Biënnale van Hedendaagse Kunst organiseert in 2016 een expeditie van 12 tot 15 dagen naar Antarctica op de schepen Akademik Ioffe en Akademik Sergey Vavilov waarbij 50 tot 100 mensen meekunnen, met ten minste de helft kunstenaars. De andere helft zal bestaan uit technici, critici en reporters. Een cameraploeg zal het hele gebeuren filmen om zo een documentaire te maken.

Website: Antarctic Pavilion

zaterdag 20 februari 2016

North Pole Marathon 2015 (Official Video)



De Noordpool Marathon 2016 wordt gehouden op 9 april 2016. Inschrijven kan nu niet meer, maar inschrijven voor de 2017 editie is nog mogelijk.

Website: North Pole Marathon

vrijdag 19 februari 2016

EU-PolarNet Newsletter

The EU-PolarNet newsletter informs you quarterly about news from the consortium and affiliated projects, reflects on developments in European polar research and gives a glimpse on conferences and events coming up in near future.

EU-PolarNet Newsletter: Current issue: February 2016

Website: EU-PolarNet

donderdag 18 februari 2016

Polar Experience: Initiatie Weekend O.L.V. Dixie Dansercoer

  • Van 22 tot 23 oktober 2016
  • Alles wat je moet weten over het voorbereidingsproces van een poolexpeditie
  • Workshop o.l.v. poolexpert Dixie Dansercoer in prachtig kader
  • Toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft in poolgebieden
  • Tijd om de prachtige Ardeense omgeving al wandelend te verkennen
  • Verblijf in Gîte d'Etape van Villers St. Gertrude

Website: Polar Experience

Meer info en inschrijving: Polar Experience: Initiatie Weekend O.L.V. Dixie Dansercoer 22 oktober t/m 23 oktober 2016

woensdag 17 februari 2016

Belgisch-Nederlands Onderzoek Op Antarctica

De Belg Stef Lhermitte van de KU Leuven en de Nederlander Mark Eijkelboom van de Universiteit Utrecht hebben onderzoek gedaan naar de stabiliteit van ijsplaten op Antarctica. Lees verder...

Bron: Deredactie.be

maandag 15 februari 2016

Antarctica: Lezing 18 Februari 2016

ZIN IN DE ZUIDPOOL MET AL JE ZINTUIGEN? Ga dan naar ‘100% IJS – Antarctica’, de succesvolle belevingslezing van reisjournalist/auteur Johan Lambrechts over het beklijvende poolcontinent dat nooit meer uit de actualiteit zal verdwijnen.

(copyright Hilde Vander Linden op de foto)

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts:
- Donderdag 18 februari 2016 om 14.30 uur
- Zaal Pavo Heverlee (Vandenbemptlaan 2, 3001 Heverlee)
- Voor meer info en inschrijving: NEOS Heverlee.

zondag 14 februari 2016

Smeltende Gletsjers Van Groenland Zorgen Voor Extra Voedingsstoffen In De Zee

Door het snellere smelten van de Groenlandse gletsjers komen er meer voedingsstoffen in de zee voor plankton. Lees verder...

Bron: FAQT

vrijdag 12 februari 2016

Adèlie Pinguïns Op Cape Denison Geblokkeerd Door Reusachtige IJsberg

Voor een kolonie Adèlie pinguïns is de weg van broedplaats naar de kust door de B09B ijsberg afgesneden. De pinguïns moeten nu 120km afleggen om aan voedsel te raken.
Honderd jaar geleden waren er nog ongeveer 100000 pinguïns, maar dat aantal is teruggevallen tot minder dan 10000.
Wetenschappers hebben honderden eieren gevonden die niet zijn uitgebroed, maar ook karkassen van bevroren kuikens.

Bron: RT


donderdag 11 februari 2016

Noord-Korea Tekent Svalbard Verdrag

Noord-Korea heeft het Svalbard Verdrag getekend. Daarmee krijgt het land internationale toelating om economische activiteiten en onderzoek te ontwikkelen op Svalbard.
Het Svalbard Verdrag bestaat al sinds 1920.

Bron: The Arctic

Link: Svalbard Treaty

woensdag 10 februari 2016

James Redden Noordpool Expeditie

James Redden zal in maart 2016 een expeditie ondernemen waarbij hij op eigen kracht de laatste twee graden naar de Noordpool zal trekken. De afstand die hij over het Arctisch ijs zal afleggen is 225km waarvoor hij ongeveer 14 dagen nodig zal hebben.

Website: James Redden

Blog: James Redden Blog



dinsdag 9 februari 2016

Pool tot Pool Lezingendag 12 maart 2016



PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen. Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven. Er zijn op dit moment drie sprekers bekend gemaakt.

Sprekers


Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.

Dr. Maarten Loonen. Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving en organiseerde de 'Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen'. Op Pool tot Pool zal Maarten Loonen vertellen over de expeditie die afgelopen jaar augustus plaats vond.

Professor Rene van der Wal is Professor of Ecology van Aberdeen University. Sinds 1997 reist Van der Wal elk jaar naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de vegetatie in Semmeldalen. Hij heeft daarom een goed overzicht op de vegetatie van Spitsbergen. Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat van de SEES-reis, zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie in Rosenbergdalen bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. Rene van de Wal zal ook hierop in gaan.
De lezing zal in het Nederlands zijn.



De 2016 editie van Pool tot Pool gaat door op 12 maart 2016 in het Museum Volkenkunde te Leiden (Steenstraat 1, 2300 AE Leiden, Nederland)

Website: www.pooltotpool.nl

maandag 8 februari 2016

Verlies Van IJs Op Antarctica Doet Zeespiegel 3 Meter Stijgen

Volgens een nieuwe studie van Britse onderzoekers kan het verlies van ijs op Antarctica door de opwarming van de oceanen leiden tot een stijging van de zeespiegel van 3 meter.

Bron: The Economic Times

zondag 7 februari 2016

Antarctica: Lezing 18 Februari 2016

ZIN IN DE ZUIDPOOL MET AL JE ZINTUIGEN? Ga dan naar ‘100% IJS – Antarctica’, de succesvolle belevingslezing van reisjournalist/auteur Johan Lambrechts over het beklijvende poolcontinent dat nooit meer uit de actualiteit zal verdwijnen.

(copyright Hilde Vander Linden op de foto)

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts:
- Donderdag 18 februari 2016 om 14.30 uur
- Zaal Pavo Heverlee (Vandenbemptlaan 2, 3001 Heverlee)
- Voor meer info en inschrijving: NEOS Heverlee.


zaterdag 6 februari 2016

Drones Gebruikt Op Antarctica Voor Verkenning

Voor de herbevoorrading op Antarctica worden schepen gebruikt. Dit zijn meestal ijsbrekers.
Dit jaar zijn door de Amerikaanse Kustwacht voor het eerst drones gebruikt in de Ross Zee om voor die schepen een route door het ijs te vinden.

Bron: Popular Science

vrijdag 5 februari 2016

Uitbarsting Vulkaan Op Heard Island

Australische wetenschappers waren getuige van een vulkaanuitbarsting op Heard Island van de vulkaan "Big Ben". Heard Island ligt zo'n 1700km van Antarctica.

Bron: IMAS


donderdag 4 februari 2016

Op Zoek Naar Dinosaurussen Op Antarctica

Miljoenen jaren geleden was Antarctica een warme en weelderige omgeving, bewoond door een grote diversiteit van leven.
Een internationaal team van wetenschappers gaat deze maand op Antarctica op zoek naar bewijzen dat Antarctica een rol heeft gespeeld in de evolutie van de gewervelde dieren. Maar vandaag zijn de fossielen die dat kunnen aantonen begraven onder een dikke laag ijs.

Bron: Phys.org

woensdag 3 februari 2016

Emma Kelty Bereikt Zuidpool

Emma Kelty heeft haar Antarctica expeditie van Hercules Inlet naar de Zuidpool met succes beëindigd. Ze was haar expeditie gestart op 5 december 2015. Gisteren, op 2 februari is ze na 1130km expeditie aangekomen op de Zuidpool.

Blog: Blog Emma Kelty

dinsdag 2 februari 2016

Vacancies British Antarctic Survey

Analytical Chemist – Cambridge

Job reference:BAS 105/15
Contract type:Full Time
Duration:Permanent
Salary:In the range of £28,200 to £30,600 per annum
Benefits:We offer generous benefits
Team:Ice Dynamics and Palaeoclimate team
Location:Cambridge
Closing date:14 February, 2016 11:59 pm

More info: British Antarctic Survey

maandag 1 februari 2016

Antarctica: Lezing 18 Februari 2016

ZIN IN DE ZUIDPOOL MET AL JE ZINTUIGEN? Ga dan naar ‘100% IJS – Antarctica’, de succesvolle belevingslezing van reisjournalist/auteur Johan Lambrechts over het beklijvende poolcontinent dat nooit meer uit de actualiteit zal verdwijnen.

(copyright Hilde Vander Linden op de foto)

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts:
- Donderdag 18 februari 2016 om 14.30 uur
- Zaal Pavo Heverlee (Vandenbemptlaan 2, 3001 Heverlee)
- Voor meer info en inschrijving: NEOS Heverlee.