zaterdag 31 mei 2014

VN Wil Koolmijnen Op Svalbard Dicht

Klimaatchef Christiana Figueres van de Verenigde Naties heeft voorgesteld dat Noorwegen de koolmijnen op de Arctische eilandengroep Svalbard sluit. Ze vindt dat de mijnen op Svalbard niet passen bij het onderzoek naar de verandering van het klimaat op Svalbard.
De Noorse Minister van Klimaat en Milieu, Tine Sundtoft, zegt dat de koolmijnen op Svalbard al sinds begin twintigste eeuw in gebruik zijn en dat het niet eenvoudig zal zijn om ze zomaar te sluiten. De mijnen vormen de basis voor de Noorse aanwezigheid op Svalbard. Maar hij voegt er aan toe dat steenkool geen deel uitmaakt van een gemeenschap met een lage uitstoot.


Bron: Views and News from Norway


Noorwegen heeft wel een project op Svalbard voor de opvang en opslag van CO2.
Zie ook bericht van donderdag 27 juni 2013: CO2 Opvang En Opslag In Longyearbyen, Svalbard


Website: UNIS CO2 Lab

vrijdag 30 mei 2014

IJsbreker Sovetsky Soyuz Weer In Dienst

De nucleaire ijsbreker "Sovetsky Soyuz" lag al sinds 2007 in de Russische haven Moermansk klaar om gesloopt te worden. Toch heeft de Russische regering beslist om de ijsbreker "Rossiya" uit dienst te nemen en de "Sovetsky Soyuz" weer in dienst te nemen voor ten minste acht jaar.
Er zijn drie nieuwe Russische ijsbrekers in de maak die tegen 2017 zouden klaar moeten zijn.


Bron: Barents Observer

donderdag 29 mei 2014

Arctic Tour Of Norway 2014

Van 14 tot 17 augustus 2014 wordt de Arctic Tour Of Norway gereden. In deze rittenwedstrijd voor wielrenners in het Arctisch gebied zal in het totaal 708km gereden worden verspreid over 4 etappes. Dit jaar zal ook de Noordkaap worden aangedaan.
Vorig jaar werd de Arctic Tour Of Norway gewonnen door de Noor Thor Hushovd.


Website: Arctic Tour Of Norway



Teaser Officiel : Arctic Race of Norway 2014 door tourdefrance

woensdag 28 mei 2014

Dixie Dansercoer Groenland Expeditie 2014 (Update)

De Groenland expeditie van Dixie Dansercoer en Eric McNair-Landry is 48 dagen onderweg. Het is de bedoeling om volledig rond Groenland te trekken met behulp van kites. De expeditie gaat dan ook over meer dan 5000km, waarbij de twee zo'n 80 dagen onderweg zullen zijn. Ondertussen is er al meer dan 3000km afgelegd.
Je kan deze expeditie volgen in woord en beeld op de website en de blog.


Website: Greenland Ice Expedition


Blog: Greenland Ice Expedition Blog

dinsdag 27 mei 2014

Spitsbergen Expeditie

Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES)


Een wetenschappelijke expeditie richting Noordpool. Een periode van 9 dagen van 19 tot 28 augustus 2015 met een gecharterde boot naar de oostkant van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya. De boot zit vol met Nederlandse wetenschappers, studenten, fotografen, kunstmakers, pers en geïnteresseerden. In totaal kunnen er 124 mensen mee.

We gaan op zoek naar de gevolgen van menselijk handelen in één van de meest afgelegen wildernissen. Een gebied waar momenteel grote veranderingen optreden doordat het er de laatste jaren aanzienlijk warmer is geworden.

Het is een plek waar vroeger al veel onderzoek door Nederlandse wetenschappers is gedaan. Nu gaan we weer. Grootser en met een bredere opzet.

Met het Nederlands toeristenschip De Ortelius varen we vanaf Longyearbyen langs de zuidpunt van Spitsbergen naar Edgeøya. We concentreren ons op de westzijde van het eiland. Op de boot wordt zeeonderzoek gedaan. Met 24 uur daglicht kunnen de gehele dag groepen landen op het eiland voor het verzamelen van gegevens en verkenningen. Op de boot zijn teams bezig de verzamelde informatie te verwerken in databestanden en kaarten.


Website: SEES




zondag 25 mei 2014

Antarctica: Lezing 27 Mei 2014

ZIN IN DE ZUIDPOOL MET AL JE ZINTUIGEN?
Ga dan naar ‘100% IJS – Antarctica’, de succesvolle belevingslezing van reisjournalist/auteur Johan Lambrechts over het beklijvende poolcontinent dat nooit meer uit de actualiteit zal verdwijnen.



(copyright Hilde Vander Linden op de foto)


De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts:

- Dinsdag 27 mei 2014 om 14.00 uur
- Hof van Aragon Lier (Aragonstraat 6, 2500 Lier)
- Voor meer info en inschrijving: www.neosvzw.be.
Tel: 0476/27.26.28 email: annemie.claes@scarlet.be


In de rechterkolom kun je klikken op een link naar de Antarctica lezingenkalender 2014.

Website: Antarctica-lezingen door Johan Lambrechts

zaterdag 24 mei 2014

Arctisch IJs Bevat Massa Microplastics

Uit onderzoek blijkt dat als het zee ijs in het Noordpoolgebied blijft smelten er zeer grote aantallen microplastics vrijkomen in de oceaan.
Lees verder...


Bron: Scientias

vrijdag 23 mei 2014

Subsidie Voor Nederlands Antarctica Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen heeft subsidie ontvangen voor twee van de vier projecten voor onderzoek op het Antarctisch Schiereiland.
Lees verder...


Bron: NWO




donderdag 22 mei 2014

Antarctica Verliest Een Massa IJs

Onderzoek wijst uit dat de ijskap van Antarctica jaarlijks zo'n 159 ton ijs verliest.
Lees verder...


Bron: Scientias

dinsdag 20 mei 2014

Diepe Valleien Op Groenland Ontdekt

Wetenschappers ontdekten dat gletsjers op Groenland in diepe valleien liggen onder het ijs onder de zeespiegel. Zo is er een verbinding met het warmere water van de oceaan zodat de gletsjers verder zullen afsmelten dan eerst gedacht.
Lees verder...


Bron: Scientias

maandag 19 mei 2014

Aardkorst Antarctica Stijgt

Door het smelten van het ijs op Antarctica, neemt de druk af op de aardkorst. Daarom stijgt de aardkorst met 15 millimeter per jaar.
Lees verder...


Bron: Scientias

zondag 18 mei 2014

Wind Houdt Koude Lucht Boven Antarctica

Onderzoek wijst uit dat Antarctica niet zo snel opwarmt als de andere continenten omdat de wind boven de Zuidelijke Oceaan dat voorkomt.
Lees verder...


Bron: Scientias

zaterdag 17 mei 2014

The Arctic March (Update)

Bernice Notenboom, Eric Philips en Martin Hartley zijn op 4 april vertrokken vanaf de Geografische Noordpool in de richting van Cape Discovery in Canada. Door verschillende omstandigheden als slecht weer, vooruitgang van maar enkele kilometers per dag en niet genoeg voedsel, heeft het team de expeditie moeten stopzetten. Veiligheid gaat voor op alles. Je kan deze expeditie heel uitgebreid nog eens bekijken op de website, op de blog en op Facebook.


Facebook: www.facebook.com/arcticmarch


Website: arcticmarch.com/arcticmarch/


Blog: http://en.expedition-hope.org/blog


vrijdag 16 mei 2014

European Polar Board Vacancy

The European Polar Board (EPB) is an independent and strong voice of European Polar Research. The bipolar vision and the composite comprehensive membership makes the EPB a think tank and coordinating body able to advance coordination in polar research and infrastructure and foster multilateral collaboration in European polar research.
The European Polar Board Secretariat is hosted by the Netherlands Organisation for Scientific research, within the department of Earth and Life sciences (NWO ALW), located in The Hague, the Netherlands.
The EPB has a vacancy for an

Executive Secretary

Interested applicants should apply by 15 June 2014 via the online application form. In your application, you are asked to address your academic and professional achievements. For further requirements, please check the full call text for this vacancy.


More information: Executive Secretary for the European Polar Board

donderdag 15 mei 2014

IJs Van Westelijk Antarctica Smelt

Volgens NASA is het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica niet meer te stoppen.
Lees verder...


Bron: Het Laatste Nieuws

woensdag 14 mei 2014

Vulkaan Onder Het IJs Van Antarctica

Wetenschappers die een Vulkaan onder het ijs van Marie Byrd Land op Antarctica ontdekten, zeggen dat de vulkaan de oorzaak kan zijn van het smelten van een groot deel van het ijs van Antarctica.
Lees verder...


Bron: Het Nieuwsblad

maandag 12 mei 2014

IJsmassa Antarctica Niet Stabiel

Uit de combinatie van gegevens van metingen van Duitse wetenschappers met computermodellen blijkt dat het afsmelten van een kleine hoeveelheid ijs in het oosten van Antarctica een kettingreactie kan veroorzaken.
Lees verder...


Bron: Trouw


zondag 11 mei 2014

300 Meter Lange IJskern Op Antarctica Bevat Gegevens Tot 2000 Jaar Geleden

Onderzoekers hebben op Antarctica een ijskern bovengehaald van meer dan 300 meter. De ijskern kan gegevens opleveren tot 2000 jaar terug in de tijd.
Lees verder...


Bron: Scientias

zaterdag 10 mei 2014

Nieuwe Vogelgriep Treft Pinguïns Op Antarctica

Onderzoekers hebben een nieuw type van vogelgriep virus gevonden bij Adèlie pinguïns op Antactica. Het is de eerste keer dat er ter plaatse een dergelijk virus bij pinguïns wordt gevonden.
Er werd bloed van 270 pinguïns onderzocht. In 2,7% werd het virus gevonden. Het virus was gelijkaardig als het H11N2 virus.
Het is onbekend hoe het virus op Antarctica terecht is gekomen, maar pinguïns trekken over grote afstanden naar andere delen van de wereld en het zou kunnen dat ze onderweg zijn besmet.


Bron: Nature World News


De foto's van Adèlie pinguïns hieronder heb ik genomen op Petermann Island, Antarctica, tijdens mijn Antarctica expeditie in januari 2007.





donderdag 8 mei 2014

Nu ook verkrijgbaar via bol.com, libris.nl, ako.nl, bruna.nl en cosmox.nl: ‘Antarctica’


Vanaf nu is het succesvolle ‘Antarctica’ van Johan Lambrechts ook verkrijgbaar via bol.com, bruna.nl, libris.nl en alle andere online en offline boekhandels in Nederland!

Ooit al op Brabant of Anvers Island gestaan, of door het Lemairekanaal gevaren? Willen weten waar al deze namen vandaan komen en hoe de carrière van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen begon? Bestel dan nu dè referentie voor een cruise naar het Antarctisch Schiereiland.
De derde druk van het succesvolle non-fictie boek van reisjournalist en Zuidpoolgids Johan Lambrechts vertelt het avontuurlijke, fenomenale verhaal van de eerste overwintering op de Zuidpool, door Adrien de Gerlache en het legendarische schip Belgica, met onder meer Roald Amundsen en Frederick Cook aan boord. Aangevuld met een rijkelijk geïllustreerd hoofdstuk over de verovering van de Zuidpool door Amundsen en zijn bezoek aan Antwerpen in 1912. Met prachtige kleurenfoto’s van reisfotografe Hilde Vander Linden.
Een must voor elke Antarctica-liefhebber of voor wie van plan is een cruise naar het Antarctisch Schiereiland te ondernemen!

‘Antarctica – De Belgen op de pool’ (Sastrugi Books) kost € 24,95.
ISBN: 978 90 81 8335 09 - € 24,95




Noordpool Expedities (Update)

Amerikaanse expeditie naar de Noordpool:
Eric Larsen en Ryan Waters hebben op 7 mei 2014 na 53 dagen expeditie de Noordpool bereikt. Je kan deze expeditie herbekijken op de website.

Website: www.savethepoles.com/expedition/lastnorth

The Arctic March:
Bernice Notenboom, Eric Philips en Martin Hartley zijn op 4 april vertrokken vanaf de Geografische Noordpool in de richting van Cape Discovery in Canada. Ondertussen is het team tot 85°02'NB-78°45' geraakt. Het team zou rond 21 mei 2014 in Canada moeten aankomen. Je kan deze expeditie dagelijks heel uitgebreid volgen op de website, op de blog en op Facebook.


Facebook: www.facebook.com/arcticmarch


Website: arcticmarch.com/arcticmarch/


Blog: http://en.expedition-hope.org/blog

woensdag 7 mei 2014

Congres International Congress of Arctic Social Sciences

Elke drie jaar brengt ICASS mensen van uit de hele wereld samen om ideeën over sociaal-wetenschappelijk onderzoek in het Noordpoolgebied met elkaar te delen.

Georganiseerd door International Arctic Social Sciences Association (IASSA) van donderdag 22 mei 2014 tot en met maaandag 26 mei 2014.

Locatie: University of Northern British Columbia, in Prince George, British Columbia Canada.

Thema: Duurzaamheden in het Noordpoolgebied

Inschrijving: tot 15 mei 2014



Website: International Congress of Arctic Social Sciences (ICASS) VIII


Link: Wageninge UR


Facebook: International Arctic Social Sciences Association

dinsdag 6 mei 2014

Opwarming Van De Aarde Begon Bij De Noordpool

Door een studie van de temperatuur sinds 1900 hebben onderzoekers ontdekt dat de opwarming begon in het Noordpoolgebied.
Lees verder...


Bron: Scientias

maandag 5 mei 2014

Walvisbeenderen Op de Bodem Van De Oceaan Bij Antarctica Zijn Voedsel Voor Vreemde Organismen

Wanneer een walvis overlijdt, zinkt het lichaam naar de bodem van de oceaan. Die resten dienen dan als voedsel voor bacteriën, wormen, zeeanemonen en andere organismen. Het komt maar heel zelden voor dat er bij Antarctica dergelijke resten worden gevonden.
Een groep Britse onderzoekers aan boord van de ijsbreker RRS James Cooksaw hebben per toeval beenderen van walvissen gevonden op de zeebodem bij Antarctica toen ze met een robot op de bodem van de Zuidelijke Oceaan aan het zoeken waren naar hydrothermale openingen (nvdr. een scheur in het oppervlak van de aarde waar geothermisch verwarmd water naar boven komt).
De beenderen dienden als voedsel voor kleine schaaldieren. Deze diertjes waren zo'n 3,7mm lang en kwamen voor van 500 tot 6000 per vierkante meter.
Enkele beenderen zijn door de robot mee aan boord van de ijsbreker genomen waar verder onderzoek uitwees dat de diertjes van een onbekende soort waren. De diertjes kregen de naam Jaera tyleri.


Bron: MNM


zondag 4 mei 2014

Een Stukje Svalbard Te Koop

Momenteel staat er op Svalbard een stuk grond van een oude koolmijn te koop in de fjord tegenover Longyearbyen. Het stuk is 217 vierkante kilometer groot. Er wordt geschat dat er nog 20 miljoen ton steenkool in de grond zit.
Er is geen prijs genoemd, maar kopers over de hele wereld worden door het aanbod verleid. China wordt als een van de belangrijkste kandidaat kopers genoemd.
Op dit moment is 99,2% van Svalbard in handen van Noorwegen.


Bron: Barents Observer


Longyearbyen ligt in een fjord van Svalbard. Hieronder enkele foto's van Longyearbyen die ik genomen heb tijdens mijn bezoek aan Longyearbyen in 2008. De eerste foto is genomen vanop het land in Longyearbyen. De tweede is genomen vanop een schip (Akademik Shokalskyi) in de fjord zelf.





zaterdag 3 mei 2014

Noordpoololie Niet Geweigerd In Haven Rotterdam

Een Russische olietanker die olie vanuit het Noordpoolgebied naar de haven van Rotterdam vervoerde, kon door de Nederlandse minister Kamp van Economische Zaken niet tegengehouden worden.
Lees verder...


Bron: HVNL

vrijdag 2 mei 2014

Noordpool Expedities (Update)

Japanse expeditie naar de Noordpool:
De 35-jarige Japanner Tae-Young Yasunaga Ogita heeft zijn poging om de Noordpool solo te bereiken moeten opgeven. Hij was sinds 7 maart onderweg naar de Noordpool. Bij 86°16'NB was het weer en het ijs zo slecht dat Ogita meer in zijn tent zat dan op het ijs. Hierbij raakte ook zijn eten op en hierdoor is er dan na 44 dagen expeditie besloten te stoppen.

Website: northpoleadventure.jimdo.com/

Amerikaanse expeditie naar de Noordpool:
Eric Larsen en Ryan Waters zijn al 47 dagen onderweg vanuit Canada naar de Noordpool en hebben de 89°NB bijna overschreden. Het is nog zo'n 120km tot de Noordpool. Ook deze expeditie kan je volgen op de website.

Website: www.savethepoles.com/expedition/lastnorth

The Arctic March:
Bernice Notenboom, Eric Philips en Martin Hartley zijn op 4 april vertrokken vanaf de Geografische Noordpool in de richting van Cape Discovery in Canada. Ondertussen is het team tot 85°34'NB-78°50' geraakt. De bevoorrading is goed verlopen, maar dat betekent wel dat op de slee die verder getrokken moet worden zo'n 40kg meer voedsel en 35 liter brandstof ligt. Het team zou rond 21 mei 2014 in Canada moeten aankomen. Je kan deze expeditie dagelijks heel uitgebreid volgen op de website, op de blog en op Facebook.

Facebook: www.facebook.com/arcticmarch

Website: arcticmarch.com/arcticmarch/

Blog: http://en.expedition-hope.org/blog

donderdag 1 mei 2014

Meer Dan 36000 Toeristen Op Antarctica in 2014-2015

De International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO) schat dat 36545 toeristen Antarctica zullen bezoeken in seizoen 2014-2015. 71% hiervan zal op schepen met minder dan 500 passagiers naar het Antarctisch Schiereiland reizen.


Bron: IAATO


Link: IAATO News Release