dinsdag 30 november 2010

Antarctica: Webcams

Met de start van de zomer op Antarctica gaan ook de webcams op Antarctica weer beelden doorsturen. Hier zijn enkele webcams die je een beeld geven hoe Antarctica er "live" uitziet:



maandag 29 november 2010

Arctica: IJsbeer

Deze opname van een slapende ijsbeer heb ik gemaakt op het ijs in het Noordpoolgebied rond positie 79°13' NB - 29°09'OL tijdens mijn Arctica expeditie (juli-augustus 2008).







zondag 28 november 2010

Antarctica: Antarctica Verdrag

De belangrijkste bepalingen van het Antarctica-verdrag zijn:


  • Antarctica zal alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt worden

  • vrijheid van wetenschappelijk onderzoek

  • uitwisseling en toegankelijkheid wetenschappelijke waarnemingen

  • het volledige gebied van Antarctica, alle bases en infrastructuur inbegrepen dient op ieder ogenblik open te staan voor Inspecties


Lees verder...


Bron: Koninkrijk België: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking



zaterdag 27 november 2010

Antarctica: Expedities

Het wordt zomer op Antarctica. De periode van verhoogde activiteiten is dus in aantocht of zelfs voor sommigen al goed op gang. Naast het uitgebreide wetenschappelijk werk op de stations zijn er ook nog de zogenaamde sportieve expedities. Meestal gaat het hier om kleine groepjes of enkelingen die vanaf de kust van Antarctica de Zuidpool te voet willen bereiken. De volgende expedities zijn onderweg of gepland op Antarctica:

Belgische activiteiten:


"Naar de Zuidpool":


Arctic Trucks doet mee aan drie expedities op Antarctica:





vrijdag 26 november 2010

Antarctica: Belgisch Wetenschappelijk Werk Is Begonnen

Na de technische ploeg zijn nu ook de eerste wetenschappers van het BELISSIMA-project (BELgian Ice Sheet-Shelf Ice Measurements) in Antarctica aangekomen. De ploeg staat onder leiding van professoren Jean-Louis Tison en Frank Pattyn van de ULB. Het wetenschappelijk werk is dus begonnen. Lees verder...


Bron: Website Prinses Elisabeth Station Antarctica


Website: BELISSIMA-project (BELgian Ice Sheet-Shelf Ice Measurements)



woensdag 24 november 2010

Antarctica: Indische Expeditie Bereikt Zuidpool

Zie ook bericht van donderdag 4 november 2010: Antarctica: Nieuwe Indische Missie

Maandag heeft de Indische Antarctica expeditie onder leiding van Rasik Ravindra die op 13 november op de Indische Maitri basis op Antarctica was vertrokken, de Zuidpool bereikt. De temperatuur op de Zuidpool was -70 graden Celsius...


Bron: India Today



dinsdag 23 november 2010

Antarctica: Smeltend IJs

Glaciologen van de universiteit van Harvard beweren dat als het Antarctisch ijs smelt dan zorgt dit voor een zeespiegeldaling. Antarctica heeft volgens Natalya Gomez en Jerry Mitrovica en hun collega’s van de universiteit van Harvard een verdedigingsmechanisme. Hoe komen ze tot dat besluit? Lees verder...


Bron: Scientias



maandag 22 november 2010

Antarctica: Foto Van De Dag




Op 15 november passeerde de Terra satelliet over Antarctica. De Terra satelliet heeft een zogenaamde Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) waarmee foto's kunnen gemaakt worden. Zo werd een mozaïek van foto's samengevoegd tot een grote foto waar het gehele continent Antarctica op staat. Alle beelden werden verzameld op een dag.


Bron: Spaceref.com



zondag 21 november 2010

Antarctica: Aanvaring Ady Gil En Shonan Maru 2

Zie ook bericht van dinsdag 20 juli 2010: Antarctica Walvisvangst

De schippers van de Ady Gil (Peter Bethune van de Sea Shepherd Conservation Society) en van de Japanse walvisjager Shonan Maru 2 die op 6 januari 2010 bij Antarctica in aanvaring kwamen met elkaar hebben daar allebei schuld aan volgens het Nieuw-Zeelandse veiligheidsbureau Maritime New Zealand dat het incident onderzocht. Lees verder...


Bron: Trouw


Hieronder de gefilmde anvaring:





zaterdag 20 november 2010

Poolgebieden: Klas Zero Emissie

Op zondag 21 november viert Vlaanderen de "Dag van de Wetenschap", een unieke dag om wetenschap te beleven.

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er op zondag 21 november 2010 zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap. Er vinden die dag allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.


Bron: Wetenschapsweek


De International Polar Foundation is ook van de partij en opent de deuren van Klas Zero Emissie, een interactieve tentoonstelling die anders enkel toegankelijk is voor scholen. Op zondag 21 november 2010 is iedereen welkom voor de doorlopende workshop "Puzzel je warm, experimenteer je koud" (Deze wordt in het Nederlands gegeven). Laat je tussen 14.00 en 17.00u al puzzelend en experimenterend onderdompelen in de wondere wereld van de polen en de wetenschap en leer bij over de huidige klimaatverandering en de sleutelrol die de poolgebieden hierin spelen.

Dit alles gaat door in de CZE-ruimte (Tweestationsstraat 124, 1070 Brussel op 15 minuten wandelen van het Brussel-Zuid station). Klas Zero Emissie (CZE) is een interactief atelier, gecreëerd door de International Polar Foundatation en gesteund door de Vlaamse en Waalse gemeenschap.


Bron: International Polar Foundation: Educapoles



donderdag 18 november 2010

Antarctica: Nieuwe Finse Expeditie

De 17de Finse expeditie naar Antarctica zal op 25 november 2010 vertrekken naar Antarctica. De expeditie groep bestaat uit 10 leden, waarvan 5 wetenschappers van het Finse Meteorologisch Instituut en de Universiteit van Helsinki, een dokter, een ingenieur, een kok, een planner van FINNARP Logistics en de expeditieleider: Mika Kalakoski.
De voorraden en materieel van de expeditie wegen in het totaal bijna 3000kg, waarvan wetenschappelijke instrumenten 650kg voor hun rekening nemen. De rest bestaat uit materieel, voorraden en eten voor het Finse Aboa station op Antarctica.
De reis gaat per vliegtuig naar Kaapstad (Zuid-Afrika), daarna een vlucht naar Queen Maud Land op Antarctica en de laatste 1000km wordt afgelegd met een vliegtuig.
Op het programma van de Finse expeditie staat onder andere het onderhoud van de automatische systemen (Weer instrumenten, seismografen, en GPS) van het Aboa station. Ook worden de gegevens van die systemen opgenomen. Daarnaast wordt onder andere het weer op Antarctica bestudeerd, de atmosfeer, de uitwisseling van warmte tussen de sneeuw en de lucht, de eigenschappen van de sneeuw, de straling van de zon, de thermische straling en de impact van de Basen nunatak. De wetenschappers maken daarbij gebruik van drie onbemande vliegtuigjes, ballonnen, radar masten en turbulentie meters. De gletsjer en de meren onder het ijs dichtbij het Aboa station worden ook uitgebreid onderzocht. En natuurlijk worden er ook veld expedities opgezet.
De expeditieleden hebben een voorbereiding van een jaar achter de rug.


Bron: Finse Meteorologisch Instituut



woensdag 17 november 2010

Antarctica Lezing Johan Lambrechts Op 18 November 2010


Volgend jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool.

Naar aanleiding daarvan trekt reisjournalist en auteur Johan Lambrechts van oktober 2010 tot eind 2011 met een geactualiseerde lezingenreeks Vlaanderen rond.

Ga mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Naar 4.000 kilometer sneeuw en ijs, en temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul.

Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit) hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, te beginnen met pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie. Wist je trouwens dat Roald Amundsen daar als 26-jarige nobele onbekende aan deelnam? Na een blik op de nieuwe Prinses Elisabethbasis wordt dieper ingegaan op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts gaat morgen door op donderdag 18 november 2010 in Bilzen in het Cultureel Centrum De Kimpel (Eikenlaan 25, 3740 Bilzen) om 20.15. Voor info: www.dekimpel.be, tel: 089/51.95.30

In de rechterkolom kun je klikken op een link naar de Antarctica lezingenkalender 2010.

Bij wijze van voorsmaakje kun je alleen via deze blog het boek ‘Antarctica’ aan de voordeelprijs van slechts 20 euro bestellen. (klik op de rode bol)


Website: Antarctica-lezingen door Johan Lambrechts



Arctica: Meeting Met De Inuit In Nederland

Op zondag 28 november om 14.00 uur kan je in het Museum Volkenkunde (Steenstraat 1, Postbus 212, 2300 AE Leiden, Nederland) kennis maken met zes Inuit uit Oost-Groenland. Lees verder...


Website: Museum Volkenkunde Leiden



dinsdag 16 november 2010

Antarctica: Unieke Nederlandstalige Begeleide Groepsreis




Persbericht

UNIEKE NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDE GROEPSREIS NAAR ANTARCTICA

100 jaar na Roald Amundsen



In december 2011 is het 100 jaar geleden dat Roald Amundsen als eerste mens ooit op de geografische Zuidpool stond. Een prestatie die enkel aan heroïsche explorators is voorbehouden, maar het prachtige Antarctische Schiereiland is gelukkig wél voor avontuurlijk aangelegde reizigers weggelegd.

In samenwerking met reisorganisatie Exclusive Voyages & Expeditions 
begeleidt reisauteur Johan Lambrechts '(Antarctica - Het verhaal van de Belgen op de pool') in januari 2012 een exclusieve expeditiecruise naar het Antarctisch Schiereiland.


Naast een weergaloze en onvergetelijke reiservaring in de grootste wildernis ter wereld worden deelnemers verwend met unieke Nederlandstalige privé-lezingen over onder meer Roald Amundsen, het rijke dierenleven op Antarctica, de gevolgen van de klimaatverandering en natuurlijk over onze landgenoot Adrien de Gerlache, in het kielzog van wiens Belgica het expeditieschip de m/v Marina Svetaeva vaart.

Van 24/1/2012 tot 7/2/2012, vanaf  € 7.495 p.p.. Voor een brochure kunt u terecht bij elke reisagent of op www.xvx.be (zie ‘Begeleide groepsreis Antarctica 2012’).

Als smaakmaker kunt u de komende maanden ook een van de Antarctica-lezingen bijwonen die Johan Lambrechts geeft ter gelegenheid van de 100-jarige verovering van de Zuidpool. Te bekijken in culturele centra en bibliotheken in heel Vlaanderen, agenda en locaties vindt u op poolgebieden.blogspot.com



zondag 14 november 2010

Antarctica: Sea Spirit




Toerisme naar Antarctica zit duidelijk weer in de lift. Het nieuwe schip van Quark Expeditions, de Sea Spirit, zal op 22 december de eerste reis naar Antarctica ondernemen. Het zeer luxueuse schip zal vanuit Ushaia (Argentinië) langs South Georgia en de Falkland Eilanden naar het Antarctisch Schiereiland varen. De reis zal 20 dagen duren.
Het hele schip is zeer luxueus ingericht en zelfs in alle kabines is er een satelliet telefoon, klimaatregeling, een ijskast, een safe, douche en toilet, internet toegang, enz. Maar liefst 15 cabines hebben zelfs een balkon.
Het schip is 90,6 meter lang en 15,3 meter breed. Er is plaats voor 120 passagiers die begeleid en verzorgd worden door 94 stafleden.
Een ticket op de Sea Spirit kost vanaf 5990 dollar tot 12490 dollar.


Website: Quark Expeditions: Sea Spirit



zaterdag 13 november 2010

Arctica: Arctische Oceaan Kwetsbaar Voor Olielekken

Een olievlek in de Arctische Oceaan zou zo moeilijk op te ruimen zijn dat het boren daar stop moet gezet worden of ten minste uitgesteld tot de petrochemische bedrijven een antwoord hebben op lekken. Dat heeft Marilyn Heiman (directeur van de Pew Charitable Trust's U.S. Arctic program) verklaard.
Een studie van de Pew toonde aan dat noodplannen om realistisch om te gaan met het harde klimaat falen en algemeen optimistisch zijn in verband met het opruimen van olie. Dergelijke plannen stellen dat 90% van de olie zou worden opgeruimd terwijl tijdens de laatste olieramp in de Golf Van Mexico maar 20% werd opgeruimd en dat gebeurde toen in een mild klimaat.
Een olielek in de Arctische Oceaan zal daarbij ook nog andere problemen met zich meebrengen zoals het drijvende ijs, zeer lage temperatuur en zware stormen met lage zichtbaarheid. Het zou daarbij nog heel moeilijk zijn om bij de vervuilende olie te raken omdat er geen wegen naartoe leiden en er geen haven in de buurt is.

De Pew raad aan om:

  • te plannen voor het ergste geval
  • uitzoeken hoe olie zich verspreid in de Arctische stromingen
  • verbetering van de wetenschap in verband met olielekken

De Pew hoopt dat zowel Canada als de V.S. wetten maken om de Arctische kustwateren te beschermen. Canada heeft in september al meegedeeld dat er in Canadees Arctisch gebied niet naar olie geboord wordt en dat er geen aanvragen zijn.


Bron: CBC News



donderdag 11 november 2010

Arctica: Russen Herstarten Steenkoolmijnen Op Svalbard




Het Russische bedrijf Trust Arktikugol heeft het delven van steenkool op Svalbard hervat na twee en een half jaar onderbreking. De productie werd stil gelegd na een brand in 2008. Om de brand te blussen werd er zeewater in de mijn gepompt waardoor heel wat materieel werd vernietigd. Het herstarten van de productie werd ook vertraagd door de lage prijs voor steenkool.
In 2009 had Svalbard een bevolking van 2753, waarvan 423 Russen en Oekraïners. In Barentsburg (zie foto: n.v.d.r. Barentsburg is een Russische nederzetting op Svalbard) zijn de koolmijnen de enige bron van inkomsten, terwijl bij de Noorse buren in Longyearbyen (n.v.d.r. hoofdstad van Svalbard) naast het mijnen ook een goed ontwikkelde toeristische industrie bloeit en een belangrijke aanwezigheid is van wetenschappers.


Bron: Barents Observer



woensdag 10 november 2010

Antarctica: BELARE 2010-2011 Onderweg




Persbericht

Datum: 09 november 2010

Bron: Belgische Federale Overheid

Een nieuwe Zuidpoolexpeditie, onder leiding van Alain Hubert, is begin november 2010 naar het Prinses Elisabeth-station vertrokken. De expeditie duurt vier maanden en maakt gebruik van de Zuidpoolzomer. Het team is samengesteld uit Belgische wetenschappers van verschillende disciplines: meteorologen, glaciologen en biologen.

De wetenschappers zullen voortwerken aan bestaande projecten. Zo zullen ze de ijsplateaus en de beweging en dynamiek van de ijskap op Antarctica bestuderen om de wetenschappelijke modellen te verbeteren. Ze zetten ook de succesvolle zoektocht naar meteorieten verder.

Dit seizoen zal de ploeg de efficiëntie van het intelligente energiebeheersysteem van het station kunnen testen. Dat systeem (smart grid) laat de basis werken met slechts een derde van het vermogen dat normaal nodig is voor dergelijke installatie. Verbeteringen aan het systeem, dat uitsluitend wind- en zonne-energie gebruikt, moeten helpen de nuluitstoot te bereiken.


Bron: Nieuwsbank


67 ton materiaal, voedsel, brandstof, en wetenschappelijk materiaal wordt via Zeebrugge met de Mary Arctica via Kaapstad naar Antarctica verscheept. Wat nemen ze zoal mee? Lees verder...


Bron: Website Prinses Elisabeth-station Antarctica



dinsdag 9 november 2010

IJs Uit Antarctica In Het Duurste Bier Ter Wereld

Vorige week is een flesje bier "Antarctic Nail Ale" van 30cl voor 568 euro verkocht op een veiling in Australië. In de "Antarctic Nail Ale" zit ijs uit Antarctica. Lees verder...


Bron: De Standaard



maandag 8 november 2010

Antarctica Lezing Johan Lambrechts Op 9 November 2010


Volgend jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool.

Naar aanleiding daarvan trekt reisjournalist en auteur Johan Lambrechts van oktober 2010 tot eind 2011 met een geactualiseerde lezingenreeks Vlaanderen rond.

Ga mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Naar 4.000 kilometer sneeuw en ijs, en temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul.

Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit) hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, te beginnen met pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie. Wist je trouwens dat Roald Amundsen daar als 26-jarige nobele onbekende aan deelnam? Na een blik op de nieuwe Prinses Elisabethbasis wordt dieper ingegaan op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.

De eerstvolgende lezing van Johan Lambrechts gaat morgen door op dinsdag 9 november 2010 in Peer in het Cultuurcentrum 't Poorthuis (Zuidervest 2a, B-3990 Peer) om 20.00, i.s.m. vtbKultuur. Voor info: ccpoorthuis.be

In de rechterkolom kun je klikken op een link naar de Antarctica lezingenkalender 2010.

Bij wijze van voorsmaakje kun je alleen via deze blog het boek ‘Antarctica’ aan de voordeelprijs van slechts 20 euro bestellen. (klik op de rode bol)


Website: Antarctica-lezingen door Johan Lambrechts



zondag 7 november 2010

Antarctica: The Last Desert

In het kader van "Racing The Planet" gaat volgende week de "Last Desert" van het 4 Desert programma van start op Antarctica. Atleten moeten in het 4 Desert programma ten minste 2 van de vier woestijnen lopend doorkruisen (Gobi, Sahara, Atacama, Antarctica). Antarctica is dus de laatste woestijn, zeg maar ijswoestijn, die de atleten moeten overwinnen. 17 november 2010 is de start. Je kan de hele wedstrijd volgen op de officiële website.


Website: Racing The Planet: The Last Desert


Hoe bereid je je voor op een race door Antarctica? Kijk maar eens naar deze video van Ryan Sandes en zijn voorbereiding.







zaterdag 6 november 2010

Antarctica: De Eerste Vlucht Naar Antarctica

26 oktober 2010. De eerste vlucht van Nieuw-Zeeland naar McMurdo Station, Antarctica, door een LC-130 van de 109th Airlift Wing, New York Air National Guard. Daarmee is het 2010-2011 US Antarctic Program gestart.







vrijdag 5 november 2010

Antarctica: Alain Hubert En Groep Onderzoekers Vertrekken Naar Antarctica

Vandaag, vrijdag, vertrekt Alain Hubert samen met een groep onderzoekers naar het Prinses Elisabeth-station op Antarctica. De groep zal daar op 11 november aankomen. Lees verder...


Bron: Knack



donderdag 4 november 2010

Antarctica: Nieuwe Indische Missie

India start volgende week een nieuwe wetenschappelijke expeditie op de Indische Maitri basis op Antarctica om de gevolgen van de opwarming van de Aarde te bestuderen. Rasik Ravindra, hoofd van het Indische Nationale Centrum voor Antarctisch en Oceaan Onderzoek, zal een team leiden van acht wetenschappers die naar de Zuidpool (en terug) zullen trekken in speciaal ontworpen voertuigen. De expeditie zal zo'n 2000km overbruggen in 40 dagen.
Er worden onderweg experimenten uitgevoerd. Men hoopt op deze missie meer te weten te komen over hoe de toestand op Antarctica is veranderd gedurende de laatste 1000 jaar. Er worden weerkundige experimenten uitgevoerd waarbij vochtigheid, temperatuur, windsnelheid en luchtdruk worden gemeten. Andere experimenten worden op de terugweg uitgevoerd. Zo worden de bewegingen van de tectonische platen bestudeerd en hoe de landmassa van Antarctica over de miljoenen jaren is veranderd.


Bron: BBC News



woensdag 3 november 2010

Antarctica: Zero Emission Station




Het Princess Elisabeth-station is het enige wetenschappelijk poolstation dat werd gebouwd om enkel op hernieuwbare energiebronnen te functioneren. Windenergie wordt enkel gebruikt om het station te voorzien van elektriciteit, maar zonne-energie wordt aangewend om zowel elektriciteit (fotovoltaïsche zonnepanelen) als warm water (thermische zonnepanelen) te produceren. Op die manier kan het station optimaal functioneren zonder enige uitstoot. Lees verder...


Bron: Website Princess Elisabeth-station Antarctica