Translate

zaterdag 6 juni 2015

Nienke Beintema: De Poolgebieden (Persbericht)

Eind mei verscheen bij BBNC uitgevers alweer het 26ste deel in de succesvolle serie ‘…voor in bed, op het toilet of in bad’:

De poolgebieden


  • Waarom eten ijsberen geen pinguïns?
  • Wat is de lol van kamperen bij min 40?
  • Waarom heeft een potvis zoveel olie in zijn hoofd?
  • Wat besliste de poolrace tussen Scott en Amundsen?
  • Kun je overleven op alleen vlees? En is rauwe walvishuid lekker?
  • Waarom zijn doodgevroren vingers zwart?

De polen staan bekend om hun ijzige schoonheid. Maar ze worden nog veel mooier als je de verhalen erachter kent: de wapenfeiten van al die mensen, dieren en planten die er overleven. Daarover gaat dit boek. Over leven tussen sneeuw en ijs, in storm, kou en duisternis.

De korte hoofdstukjes behandelen een breed spectrum aan poolverhalen, letterlijk van A tot Z: over dieren en planten en hoe ze overleven, over landschap en klimaat en over poolculturen. En natuurlijk over de dappere ontdekkers van vroeger en nu. Laat je meevoeren door de bizarre feiten, meeslepende drama’s en luchtige wetenschap van de polen!

Op 28 mei overhandigde auteur Nienke Beintema het eerste exemplaar aan zeezeiler Lucas Schröder. In de zomer van 2016 gaat hij rond de Noordpool zeilen in het bijzondere high-tech zeilschip de ‘Ecolution’ van Wubbo Ockels. Producent Philippe Tammes, die eerder de televisieserie ‘Beagle: in het kielzog van Darwin’ maakte, wil ook hier een documentaireserie over maken. Het wordt een positief verhaal over duurzame energie en over de pracht en de beschermwaardigheid van het poolgebied. Nienke Beintema wilde ze een hart onder de riem steken – in de vorm van een boek vol inspirerende verhalen. Lucas Schröder en Philippe Tammes gebruiken het boek als inhoudelijke input bij hun project. En als het allemaal doorgaat, zo meldden ze op 28 mei, dan mag Nienke mee aan boord…!

Nienke Beintema (1977) is bioloog en freelance wetenschapsjournalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en is eindredacteur bij NRC Next. Nienke werkte als natuurgids in Minnesota (VS) en als reisleider en walvisgids op Spitsbergen en in Noord-Noorwegen. Met kano en rugzak trok ze door Alaska en Scandinavië.

Link: Nienke Beintema: De Poolgebieden

Website: Nienke Beintema