Translate

vrijdag 6 maart 2015

Pool tot Pool Lezingendag 14 maart 2015

PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart.
Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen.
Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.

Er zijn nu zes sprekers bekend gemaakt:
  • Dr. Michiel van Weele is momenteel werkzaam bij de vakgroep weer- en klimaatmodellen van het KNMI maar heeft ook gewerkt aan satellietwaarnemingen van de atmosfeersamenstelling. Zijn interesse ligt o.a. in het belang - en de risico’s - van de (ultraviolette)zonnestraling in de atmosfeer.
  • Dr. Jos de Laat is momenteel werkzaam bij de vakgroep satellietwaarnemingen van het KNMI, en actief op het gebied van satellietwaarnemingen van atmosfeersamenstelling. Zijn aandachtsgebieden zijn divers en beslaat onder andere – maar zeker niet alleen – luchtkwaliteit, transport van luchtverontreiniging en stof, roet en vulkaanas, wolken & luchtvaart, de ozonlaag en het ozongat.
  • Dr. Bernd Andeweg is docent aardwetenschappen aan de VU in Amsterdam en hij was deze zomer mee met de expeditie naar Jan Mayen.
  • Lisette Kootker werkt ook bij de VU en is daar bio-archeologe. Door botmateriaal van walvisvaarders uit de 17e eeuw te onderzoeken, heeft zij kunnen vaststellen wat deze mensen aten.
  • drs. Hans Beelen is werkzaam aan het Institut für Niederlandistik van de Carl von Ossietzky universität Oldenburg (Duitsland). Hij is columnist van het tijdschrift Onze Taal en voorzitter van het docentenplatform van de universitaire Neerlandistiek in de Duitstalige landen. Zijn bijzondere belangstelling geldt de historische walvisvaart, die hij bestudeert vanuit een literair-taalkundig perspectief.
  • Dr. Ko de Korte is gepensioneerd bioloog en pionier binnen het pooltoerisme. Hij nam deel aan het eerste officiële Nederlandse ijsbeeronderzoek op Edgeøya (Spitsbergen); daarvoor verbleef een groep van vier Nederlanders tussen 1968 en 1969, 14 maanden op dat eiland.

De 2015 editie van Pool tot Pool gaat door op 14 maart 2015 in het Museum Volkenkunde te Leiden (Steenstraat 1, 2300 AE Leiden, Nederland)

Website: www.pooltotpool.nl