Translate

maandag 23 december 2013

Pool tot Pool Lezingendag 15 maart 2014

PooltotPool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart.
Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool; en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. Er zijn ruime pauzes, dus voldoende tijd om ook onderling (Pool) belevenissen uit te wisselen.
Om de dag compleet te maken zullen Pool-gerelateerde standhouders acte de présence te geven.


De volgende sprekers zijn aangekondigd:


Margot van der Burgt en Hannie Schut zullen samen dieper ingaan op Sami-kunst uit Noord Zweden. Ook zullen ze in gaan op het verschil tussen handwerk en Kunst. Zij zijn betrokken geweest bij het 'vaas 70'-project van Museum Volkenkunde.


Mammoet jager Dick Mol, hij had de leiding bij het opgraven van een Mammoet in Arctisch Siberië.


Arno Vlooswijk, hij is weet alles op het gebied van thermoregulatie, ofwel hoe houdt een dier zichzelf warm in het poolgebied.


Documentairemaker Frans Mouws, die in het leven is gedoken van poolheld Sjef van Dongen. Sjef van Dongen woonde van 1923-1928 in Barentsburg en nam deel met een sledehondenteam aan de reddingsoperatie van Umberto Nobile. Van Dongen schreef het boek "Vijf jaar in ijs en sneeuw. Mijn leven in het Noordpoolgebied."


Jack Kauw is van plan een Groenlandse hond mee te brengen naar Pool tot Pool.


De 2014 editie van Pool tot Pool gaat door op 15 maart 2014 in het Museum Volkenkunde te Leiden (Steenstraat 1, 2300 AE Leiden)


Website: www.pooltotpool.nl