Translate

zaterdag 13 november 2010

Arctica: Arctische Oceaan Kwetsbaar Voor Olielekken

Een olievlek in de Arctische Oceaan zou zo moeilijk op te ruimen zijn dat het boren daar stop moet gezet worden of ten minste uitgesteld tot de petrochemische bedrijven een antwoord hebben op lekken. Dat heeft Marilyn Heiman (directeur van de Pew Charitable Trust's U.S. Arctic program) verklaard.
Een studie van de Pew toonde aan dat noodplannen om realistisch om te gaan met het harde klimaat falen en algemeen optimistisch zijn in verband met het opruimen van olie. Dergelijke plannen stellen dat 90% van de olie zou worden opgeruimd terwijl tijdens de laatste olieramp in de Golf Van Mexico maar 20% werd opgeruimd en dat gebeurde toen in een mild klimaat.
Een olielek in de Arctische Oceaan zal daarbij ook nog andere problemen met zich meebrengen zoals het drijvende ijs, zeer lage temperatuur en zware stormen met lage zichtbaarheid. Het zou daarbij nog heel moeilijk zijn om bij de vervuilende olie te raken omdat er geen wegen naartoe leiden en er geen haven in de buurt is.

De Pew raad aan om:

  • te plannen voor het ergste geval
  • uitzoeken hoe olie zich verspreid in de Arctische stromingen
  • verbetering van de wetenschap in verband met olielekken

De Pew hoopt dat zowel Canada als de V.S. wetten maken om de Arctische kustwateren te beschermen. Canada heeft in september al meegedeeld dat er in Canadees Arctisch gebied niet naar olie geboord wordt en dat er geen aanvragen zijn.


Bron: CBC News