Translate

vrijdag 6 augustus 2010

Antarctica: Camera Voor Pinguïns

Australische wetenschappers hebben een nieuwe camera om hen te helpen de Adelie pinguïns te volgen op Antarctica. 20 jaar hebben de wetenschappers de broedgewoonten van de Adelie pinguïns bij Mawson Station bestudeerd. Ze hebben de impact van de visserij en klimaatsverandering onderzocht. Elke keer moesten ze twee mensen naar een eiland sturen geïsoleerd van het vaste land. Dat koste veel geld. Na een zoektocht om geld te besparen, ontwikkelde Kym Newbery, ingenieur elektronica, een camera die het extreme klimaat van Antarctica kan weerstaan. De wind kan 200km/u halen en het is droog en koud.
Met de nieuwe camera's kunnen de wetenschappers meerdere plaatsen tegelijk onderzoeken zonder er iemand naartoe te moeten sturen. Zo worden de regio's rond Davis Station en Mawson Station al bekeken en men is van plan ook camera's te plaatsen in de regio rond Casey Station. Zo kan de variatie van plaats tot plaats onderzocht worden. Men hoopt dat het gebied nog kan worden uitgebreid.
Er is ondertussen al veel internationale interesse in de camera, zoals van Japan, Frankrijk en Engeland om de camera's in hun eigen projecten op te nemen.


Bron: ABC News


Dit filmpje van Adelie pinguïns heb ik opgenomen tijdens mijn expeditie in januari 2007 op Petermann Island, Antarctica.